Život v satelitním městečku. Nuda, hypotéka a vysoká rozvodovost. Někteří si však takový život chválí

Satelitní městečka okupují Prahu
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Satelit není ani vesnice, ani malé město. V sousedství stojí domy, které jsou jako stránky v katalogu staveb na klíč. Kde bylo dříve pole, tak jsou dnes bezmyšlenkovitě rozmístěné domy. Satelitní městečka jsou terčem velké kritiky, ale někteří si takový život chválí.

Úplně nejrozsáhlejší satelitní městečka vyrostla a stále rostou v dostupné vzdálenosti Prahy. Největší počet obyvatel těchto domků tedy najdeme ve Středočeském kraji. Lidé jsou za svůj sen o vlastním domě schopní obětovat mnoho, ale ty pravé negativní dojmy získají, až když je vše hotovo. Život v satelitu má totiž několik svých specifik. 

Bez auta ani ránu

Nejčastější výtkou odborníků je, že jsou satelitní městečka nepodařenou ukázkou současné architektury a z hlediska přirozené infrastruktury se jedná o zlatou klec. Kromě toho, že vzhled domů je vlastně jednou a tou samou variací na stejně nepovedenou písničku, tak velkým nedostatkem je obslužnost základních potřeb. 

Chybí zde většinou obchod, školky, školy, restaurace a sportoviště. Život, který se může pro mnohé stát brzy velmi nudným a více než pohodlí to způsobuje starosti. Vzhledem k závislosti na dojíždění je skoro nemyslitelné, aby v satelitním městečku žila rodina bez automobilu. Tento fakt ovlivňuje další velmi negativní skutečnost, kterou si majitelé nových nemovitostí často neuvědomují. 

Lidé většinou dojíždějí za prací do města, a tak jsou lapeni v dopravních kolonách, protože všichni vyjíždějí ve stejný čas. Alternativa v podobě hromadné dopravy se nabízí pouze v podobě autobusů. Ty však mají často velmi dlouhé časové intervaly a vlakovou dopravu uprostřed pole nehledejte. 

Život je nuda 

Králíkárny naležato se s nadsázkou označují satelitní městečka. Domy poskládané vedle sebe nejenom že nudně vypadají, ale i ta vysněná zahrada nezažene nudu jako život na vesnici nebo ve městě. Klasický nešvar satelitů tkví právě v opuštěných domech a prázdných ulicích, kde se vůbec nic neděje. 

O to horší, když si rodina na podobný život vzala nemalou hypotéku. Realitní kanceláře tak ve svém portfoliu často nabízejí prázdné domy právě z těchto lokalit, protože se sen o šťastném životě velmi brzy rozplyne. Vyplývá to nejčastěji z faktu, že muž je většinu času svázán s pracovními povinnostmi, aby bylo možné splácet hypotéku, a žena, která je buď na mateřské nebo pracuje z domova, jen těžko snese prostředí “domácího vězení.” 

Větší rozvodovost

Je jasné, že za vše zlé nemohou satelitní městečka, ale zvýšený počet rozvodovosti u párů, které si rozhodly splnit svůj sen o domečku, je nepřehlédnutelný. Počet domů v nabídce realitních kanceláří podobný efekt naznačuje. 

Najde se však nemalý počet obyvatel, kterým podobný styl života v anonymitě a izolovanosti vyhovuje a dokážou v i satelitních městečkách žít spokojeně. Z principu se však jedná o nepraktický způsob zástavby, který nerespektuje logický vývoj vesnic a přírody. 

Nová zástavba se často objevuje na okraji staré vesnice, kde fungují tradiční vazby. Češi umí být výborní přátelé, ale také závistiví sousedé. Často se tak stává, že nevraživost mezi starou a novou zástavbou vyústí v jen těžko řešitelný problém. 

Pro ty, kteří se do podobného dobrodružství hodlají pustit, je nutné brát na zřetel, aby zvážili všechna pro a proti, protože život v satelitním městečku nemusí být pouze idylický jako v představách.