Úplný zákaz Vánoc. Absurdity, které v Anglii a USA poslaly Ježíška a Santu Clause na dovolenou

Santa je bez práce
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Rok, který by nekončil vánočními svátky, si dnes asi ani neumíme představit. Narození Ježíše Krista však nebylo v každé zemi důvodem oslav. V některých státech Evropy se náboženská rozepře dostala až tak daleko, že došlo k úplnému zákazu. Kde a kdy byli lidé bez Vánoc?

Ve společnosti ve stínu komerčního rozměru Vánoc se vzdaluje ta prapůvodní podstata náboženského svátku. Narození Ježíše Krista se v dnešní ateistické společnosti nezdá úplně IN.

O to víc se důvod rozporů, který v minulosti stál v Anglii nebo v USA za úplným zákazem Vánoc, působí nepochopitelně. Jen těžko si představit, že Vánoce, jak je slavíme dnes, by někdo shůry zakázal.

Možná jen v hlavách ustrašených lidí se rýsuje scénář islámského převratu, který vrcholí svrhnutím Ježíška jako jednoho ze symbolů naší kultury. Nic podobného se však v dohledné době nechystá, a tak se můžeme ozářeni vánočními ozdobami, při poslechu koled, v příjemné vůni cukroví a šustění balicího papíru podívat, jak to bylo s tím zákazem Vánoc.  

Dílo satana

V 17. století se angličtí radikální protestanté rozhodli zasáhnout do života všem Angličanům. Čelní představitel strany Oliver Cromwell proslul svojí oddanou láskou k Bohu, která spočívala ve skromnosti a v ideálním případě i pokusu přiblížit se trýznivému osudu spasitele. Tvrdá práce a žádné oslavy. Cokoli jiného je vyšlapaná cesta samotného ďábla. Proto Cromwell během občanské války (1642-1651) prosazuje myšlenku, že vánoční hody jsou zcela nemorální.

Napoprvé mu v roce 1644 jeho zákaz neprojde parlamentem, protože stále vítězí filozofie, že 25. prosince je den pokory, půstu a promítání si hříchů za uplynulý rok či rovnou celý život.

“Veselou” oslavu však Cromwell nakonec opravdu zrušil o tři roky později. 25. prosince se tak mělo chodit zcela běžně do práce, protože vánoční svátky jsou pouhým papežským výmyslem, který nemá svůj racionální podklad ani v bibli. Aby toho nebylo málo, přibalil k tomu i Velikonoce.

Přestože zákaz opravdu platil, Angličané si hleděli potajmu svého a oslav se nechtěli jen tak jednoduše zbavit. Obchody byly zavřené a v pecích se i tak pekl sváteční krocan. Oficiálně se zákon zrušil až o třináct let později, kdy se v Anglii k moci navrátila monarchie. Karel II. Stuart tak uvedl vše do původních kolejí a z puritánského zákazu zbyla jen několikaletá epizoda.

Přejmenované Vánoce

Je tomu jen několik let, kdy se znovu v Anglii rozhodli experimentovat. Konkrétně radní města Oxford přijal rozhodnutí přejmenovat Vánoce na svátek Winter Light Festival (Zimní festival světel). Absurdní nápad vyzněl zcela nemístně. Agentura pro rozvoj kraje chtěla pomoci pod jednu hlavičku soustředit jak světské, tak církevní oslavy v jeden festival. Mylně si však lidé mysleli, že se jedná o pokus přejmenovat Vánoce jako takové. Vlna nevole jasně naznačila, že na tradice se sahat nemá.

Americké absurdity

V zemi, kde se stanete milionářem, když se polejete horkou kávou z kelímku, který vás neupozornil, že se tak může stát, je možné úplně všechno. Své o tom ví i Vánoce a místní soudy. Nemocnice v Jižní Karolině odmítla ve svých prostorách umístit betlém. Kongres v roce 2011 na základě podobných “hanebností” zcela seriózně probíral zákon o podkopávání vánočních svátků.

V jednání byly tak závažné prohřešky, kdy prodejce použil místo slova Vánoce – svátky apod. V kalifornském okrese Sonoma byl odsouhlasen zákaz vánočních ozdob na veřejných institucích, protože stát nesmí používat symboly, které by propagovaly křesťanství. Místní se odkazují na Ústavu Spojených států amerických

Strach z Alláha

Čím dál častěji se na objevuje mnoho neseriózních zdrojů, které straší zákazem tradičních symbolů a svátků díky vlně imigrantů z odlišných náboženských kultur. Každý je o tom přesvědčený, ale důkaz neexistuje. Jde jen o všudypřítomný strach, který poslední léta zahltil Evropu. Ježíšek a vánoční svátky svoji pevnou tradici obhájí. O tom není pochyb…

 

Klíčová slova: