Chcete zlepšit svoji paměť? Pravidelně ji trénujte

Chcete-li zůstat dlouho psychicky čilí, je nutné se pravidelně věnovat fyzické činnosti a trénovat svoji paměť
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Už se vám někdy stalo, že vás na ulici zdravil někdo, na jehož jméno jste si nemohli vzpomenout? Marně jste pátrali ve své paměti, ale na nic jste nepřišli. Jméno dotyčného vám naskočilo bezděčně až mnohem později, když jste si prohlíželi fotografie ze střední školy. Aby si člověk udržel paměť v kondici, je třeba ji pravidelně trénovat. Znáte způsoby, jak docílit lepší paměti?

Dokud chodíte do školy, stále si svoji paměť trénujete. Postupem času, jak opustíte školní lavice a vrhnete se do víru života, vaše paměť slábne - přibližně o půl procenta ročně. Jste totiž zahlcení prací a stresem, vliv na ni má pochopitelně i vzrůstající věk. Kapacita dlouhodobé paměti je však prakticky neomezená. Ukládá významné zkušenosti - například to, co jste se naučili v práci. Je známo, že lépe se pamatují poznatky s citovým nádechem.

Paměť vám zlepší fyzická námaha a kvalitní spánek

Aby se člověk udržoval fit i po psychické stránce a jeho paměť nevykazovala velkou ztrátu informací, je nutné se věnovat pravidelné fyzické činnosti. Výborná je turistika, práce na zahradě, běhání nebo cokoliv jiného, co vás baví.

Proto je také důležitý pohyb ve vyšším věku. Věděli jste, že mozek zaznamenává informace do dlouhodobé paměti během spánku? K tomu je ovšem zapotřebí minimálně 6 až 8 hodin kvalitního spánku. Díky tomu všemu je pak člověk v lepší psychické kondici a může si i v seniorském věku užívat života dosytosti.

Čtení knížek prospívá
Jste-li vyznavači televizní zábavy a bez pravidelné porce seriálů si svůj život neumíte představit, je možná načase změnit způsob trávení volného času a místo stisknutí tlačítka na ovladači si vzít do rukou knížku. Už tím, že si pamatujete děj, jenž jste přečetli, si svoji paměť trénujete. Televize vás totiž připravuje o vaši fantazii tím, že vám předloží vše jakoby na talíři.

Vy se o nic snažit nemusíte. Kniha vás naopak nutí přemýšlet, jak vlastně ten hlavní hrdina vypadá a jakou barvu měly šaty, které nosila jiná postava. Současně se čtením si zlepšujete svoji slovní zásobu a gramatiku, což se může kladně projevit na vašem mluveném i psaném projevu.

Zahrajte si s dětmi nebo vnoučaty společenské hry

Některé společenské hry jsou přímo koncipované tak, aby vaši paměť trénovaly. K nim patří i všeobecně známé a oblíbené pexeso nebo puzzle. V nabídce obchodů je však takových her podstatně více.

Můžete si zkusit zahrát i některou z řady výukových her pro děti Brainbox od Albi. Kromě toho, že si s dětmi užijete spoustu zábavy, zároveň si svoji paměť potrénujete a něčemu novému se naučíte. I sociální kontakt s dětmi přispívá k psychické pohodě a odstranění nahromaděného stresu, jenž má jinak na paměť negativní vliv.

Křížovky a hádanky nejsou jen pro seniory
Myslíte-li to s trénováním svojí paměti vážně, vyzkoušejte luštění křížovek. Ostatně tato zábava není nijak věkem omezená a může se jí věnovat jak teeneger stejně jako senior. Existují přitom křížovky s různou náročností. Výborně u nich ubíhá čas a vaše paměť se vám poděkuje zlepšenou funkcí.

Učte se cizí jazyky nebo studujte

Na nic není pozdě. Ani na studium. Pro starší lidi je ideální studium univerzity třetího věku, kde v rámci celoživotního vzdělávání si mohou vybrat obor, který je zajímá. Přihlásit se ovšem můžete i na vysokou školu ke kombinovanému studiu. To je sice náročnější na čas, zvláště pokud jste stále ještě zaměstnaní, navíc potřebujete většinou i součinnost vaší rodiny, do jejíhož chodu dálkové studium velmi často zasáhne.

Na druhou stranu vám však studium do vašeho života přinese nové podněty i sociální kontakty. Pochopitelně že není nutné se kvůli zlepšování paměti pouštět do několikaletého vzdělávání zakončeného získáním titulu. Úplně postačí, když vyzkoušíte některý z jazykových kurzů. Učení se cizím jazykům je výborným tréninkem paměti v každém věku.

Klíčová slova: