Krémy plné jedů. Víte, čím si natíráte obličej?

Přírodní kosmetiku poznáte hlavně díky certifikátům
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Nejspíš jste doteď vybírali pleťový krém podle značky, svého věku a typu pleti. Na tom není nic špatného, ale mnohem důležitější jsou látky, které krém obsahuje. Víte například, jak pleti škodí ftaláty, se kterými kosmetické firmy při výrobě krému rozhodně nešetří?

Až příště zajdete do drogerie, dobře se podívejte na to, co v sobě váš oblíbený krém ukrývá. Nejspíš budete hodně překvapení. Většina krémů totiž obsahuje látky, které pleti nejen neprospívají, ale často jsou dokonce jedovaté. Když před tím budete zavírat oči, můžete si zadělat i na velké zdravotní problémy.

Složky, kterým se vyhněte

Mezi nejjedovatější složky krémů patří ftaláty, které zvyšují riziko alergií i astmatu a v kosmetice se používají ke zvýraznění vůně. Na etiketě je poznáte podle názvu začínajícího na „di“, například dimethyl ftalát. Britsko-švédská studie odhalila ftaláty v 79 % testovaných výrobků včetně dětské kosmetiky, což je opravdu varovné číslo.

Mezi zdravotní problémy, které ftaláty způsobují, patří vrozené vady mužských pohlavních orgánů nebo nižší kvalita spermií. Jsou známé i jejich negativní účinky na játra, ledviny, plíce a srážlivost krve.

Jak poznáte přírodní kosmetiku?
V Česku bohužel neexistuje legislativa, která by stanovila, jaké parametry by měla přírodní kosmetika splňovat. O to pečlivěji musíte číst etikety produktů, které kupujete, případně si vybrat takovou značku, která má potřebné certifikáty. Česká známka zaručující přírodní kvalitu nese zkratku CPK, tedy Certifikovaná přírodní kosmetika. Podobně označuje přírodní kosmetiku i nejstarší německá známka, kterou představuje modrobílé kolečko se zkratkou BDIH. Opatrní nemusíte být ani u produktů s logem zelené květiny a nápisem Vegan a u označení EcoCert.

Pozor dejte i na silikony

Váš krém by dále neměl obsahovat konzervační látku methyldibromo glutaronitril, laurylsíran sodný, alkohol, kolagen, freony a formaldehyd. V krémech můžete narazit také na silikony, které se používají ke zjemnění vlasů a pleti. Na vlasech ale vytvářejí vrstvu, která vlasy zbytečně zatěžuje. Silikony se schovávají pod názvy s koncovkou -cone, -conol nebo -xane, nejčastěji Dimethicone, Cyclopentasiloxane a Cyclomethicone. Složení kosmetického krému si můžete zkontrolovat například na webových stránkách www.slozenikosmetiky.cz, kde najdete přehledný seznam všech látek, které se v kosmetice používají, a také jejich účinky.

Firmy nás obelhávají záměrně

Kosmetický firmy, které výrobky s toxickými látkami dodávají do regálů v drogeriích, pravděpodobně dobře ví, že jejich výrobky jsou zdraví škodlivé.

Problém je v tom, že se tím nechtějí zabývat, protože jejich krémy musí být voňavé a levné, a hlavně se musejí prodávat. Většina chemikálií, které používají, je přitom mnohem lacinější, než kdyby používali přírodní látky.

Mocná síla olejů

Tím ovšem nechceme říct, že krémy pleti pouze škodí. Nezbytnou součástí krémů jsou kromě vody i protizánětlivé a konzervační látky a pak ty nejdůležitější – biologicky účinné.

Patří mezi ně například aloe vera, bambucké máslo a především oleje – avokádový, ricinový, mandlový a podobně. Ty všechny jsou nepostradatelné pro to, aby vaše pleť byla pružná, vláčná a chráněná před sluncem i dalšími vnějšími vlivy. Téměř v každém krému najdete také takzvanou adstringentní neboli svíravou látku, která stahuje póry, redukuje kožní maz a vyrovnává pH pleti.

Látky, které prospívají

Další názvy, kterých se při zkoumání etikety pleťového krému rozhodně nemusíte bát, je kyselina ursolová a hyaluronová, retinol, glycerin, vitamin E, allantoin a koenzym Q 10. Nelekejte se ani názvu jako betaglucan, který podporuje obranyschopnost a obnovu buněk.

Flavonoidy zase pleť vypínají a zpevňují, ceramidy dokáží udržet buňky pohromadě jako tmel a udržují ji tak hladkou. Všechny tyto látky obsažené v krémech zajistí jejich větší účinnost proti vráskám.

Klíčová slova: