Grilovací sezona začíná. Jak vybrat správné maso a proč neodstraňujeme tuk?

Jak připravit nejlepší grilované maso?
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Počasí se pomalu ale jistě blíží teplotám, díky kterým budeme moci začít letošní grilovací sezonu. Kromě vhodného grilu je klíčovým prvkem pro správný výsledek i teplota uhlí, na kterém chceme steak připravit. Jakmile se objeví červené uhlíky, znamená to, že gril je připraven. Dalším klíčovým faktorem pro co nejlepší gurmánský zážitek je pak zejména správný výběr a propečení masa.

Na trhu je celá řada grilů, o jejich typech a správném výběru je vždycky nejlepší se poradit s odborníky. My se dnes podíváme na to, jak ideálně připravovat vybraná masa a jaký zvolit způsob jejich ochucení.

Nebojte se netradičních mas

Po nákupu čerstvého a kvalitního masa podle vlastní chuti přistoupíme k samotné přípravě. Maso naložíme, osolíme a opepříme a necháme pár hodin v lednici uležet. K následnému dochucení bude bohatě stačit již jen sůl a pepř, zvláště u pravého steaku, který je mírně protkaný žilkami tuku, jež zajistí masu tu správnou chuť i šťavnatost.

Kromě klasického steaku z kotlety či krkovice doporučujeme nebát se ani trochu netradičních mas, jako je např. vysoký či nízký roštěnec, jenž je po právu nazýván králem steaků, loupací plec, tedy maso, které je vázáno na lopatku a které je velice šťavnaté, nebo třeba oponku, tedy vnitřní sval na bránici, který je velmi vhodný ke grilování, zvláště pokud je nakrájený na plátky.

Po správném naložení v lázni z olivového oleje, česneku či bylinek bohatě stačí k úplnému dochucení masa jen sůl a pepř.

Tuk u masa neodstraňujte

Možná jste si všimli již při samotném výběru masa, že některé kousky mají po okrajích tenkou vrstvu tuku. U takového mírně prorostlého masa tukovou vrstvu rozhodně neodstraňujte, pustí totiž do masa tu správnou chuť. Pokud nemáte rádi tlustší maso, odstraňte ho až po ugrilování.

Čím je maso blíže kosti, tím má výraznější chuť. Proto, pokud je to možné, vybírejte tedy maso i s kostí. Pozor ale na ideální dobu pečení, aby maso bylo řádně „uděláno“.   

Pokud je maso již ideálně propečené a sundaváte ho z grilu, ještě předtím, než ho budete případně dochucovat, ho nechte chvíli odležet při běžné teplotě. I když, jak jsme výše zmínili, na mnohé druhy mas stačí pouze sůl a pepř, je samozřejmě možné zvolit dochucení i dalšími ingrediencemi podle chuti. Doporučujeme ale zvolit spíše omáčky, které si dáte zvlášť na talíř, než nejrůznější marinády. Ty totiž nepřebijí chuť dobře udělaného masa.

Při obracení do masa nepíchejte vidličkou

Na závěr ještě jedno doporučení, jak dosáhnout toho nejlepšího výsledku. Při pečení a snaze obrátit maso na druhou stranu používejte výhradně kleště, rozhodně nepoužívejte vidličku či nůž, které zabodnete do připravovaného masa. Tomu byste totiž výrazně ublížili a přišli byste zejména o jeho šťávu a maso by mohlo být poměrně značně vysušené.

A jaké vlastně máme typy správného propečení steaku? Syrový (rare) - cca 4 až 6 minut z každé strany. Steak je zvenku světle hnědý, uvnitř zůstane červený. Středně propečený (medium) - cca 6 až 8 minut z každé strany. Zvenku bude šedohnědý, uvnitř růžový. Velmi dobře propečený (well done) - cca 8 až 10 minut z každé strany. Maso bude rovnoměrně šedohnědé.