Vše o samoopalovacích krémech. Víte, jak si vybrat ten správný?

Po aplikaci krému můžou na vaší pokožce zůstat flíčky
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Kdo by si nepřál mít krásnou, dohněda opálenou pokožku? Bohužel ale nemají všichni to štěstí, že mu ji vyčarují sluneční paprsky. Proto také čím dál častěji saháme po samoopalovacích krémech. Máme pro vás tip na to, jak si vybrat ten správný.

Při výběru přípravku si předně odpovězte na otázku, jaká konzistence vám vyhovuje. Pěnové krémy se snadno nanáší a rychle zasychají a jsou ideální pro začátečníky i pokročilé. Mléka pokožku více vyživí a hydratují a hodí se pro suchou nebo zralou pleť. Spreje jsou báječné pro aplikaci na těžko dostupné oblasti (např. záda), případně doopálení v obličeji či na rukou. Používat by je měli ale především ti, kteří už mají se samoopalovacími krémy zkušenosti.


Kouzlo okamžitého opálení

Dalším důležitým faktorem při výběru je to, jak rychle chcete být opálení. Pokud chcete vidět účinek hned, volte samoopalovací přípravky s obsahem bronzeru. Samoopalovací přípravek je pak tmavě zbarvený a vy tak snadno vidíte, kam ho nanášíte. Díky tomu pak nebudou na vašem těle nevzhledné flíčky a vaše pokožka bude ihned krásně hnědá. Jakmile se půjdete osprchovat, bronzer se začne smývat, a proto se nelekejte, pokud z vás poteče tmavá voda. Po sprše vám zůstane samoopálení, které se mezitím vytvořilo. V den aplikace noste starší a volné oblečení, přípravek vám ho totiž může lehce obarvit.

Jak samoopálení funguje?

Aktivní složkou v krémech, která způsobuje zhnědnutí pokožky, je dihydroxyaceton neboli DHA. Ten reaguje s aminoskupinami v proteinech horní vrstvy kůže a odstartuje tak v pokožce stejný proces, který vede ke karamelizaci cukrů a zhnědnutí chleba.

Bílé oblečení? Žádný problém

Jestliže vám nevadí si na snědý odstín pokožky počkat, můžete sáhnout po přípravcích bez obsahu bronzeru. Samoopalovací přípravek je v tomto případě bílý nebo průhledný. Skvělé je, že se můžete ihned po aplikaci obléct do bílého oblečení bez rizika jeho zabarvení. Nevýhodou je, že ihned nevidíte, kam přípravek nanášíte, a aplikace by proto měla být důkladnější.

Pamatujte i na rizika

Lidé bohužel často zapomínají na to, že samoopalovací krémy nezajišťují žádnou nebo jen velice mírnou ochranu proti škodlivému UV záření a že přírodně zbarevná pleť je proti němu odolnější.

Dalšímu riziku jsou vystaveny hlavně těhotné ženy. Mnohé samoopalovací krémy včetně přírodních totiž obsahují β-karoten a mohou tak ovlivnit tvorbu vitamínu A, jehož přemíra je pro plod škodlivá. Ve vysokých dávkách hrozí dítěti vrozené vady končetin a očí.