Bolest beder: Od bolesti spodní části zad vám uleví jednoduché cviky

S uvolněním beder vám může pomoci i protažení pomocí rotace
  |   zajímavost

Bolest zad je bohužel běžnou součástí dne celé řady lidí. Ať už je způsobena špatným držením těla, nebo sezením u počítače. Existuje hned několik cviků, které vám pomohou se jí okamžitě zbavit. Zaberou vám jen několik minut.

Tyto jednoduché cviky, které zvládne každý, vám mohou pomoci zbavit se bolesti zad a dokonce i s prevencí jejího vzniku. Stačí je opakovat každý den.

Most

Prvním cvikem proti bolesti spodní části zad je most. Tento cvik pomáhá posilovat hýžďové svaly, které poté poskytují podporu bedrům a slouží tak jako prevence bolesti ve spodní části zad.

  • K provedení tohoto cviku stačí lehnout si na zem, pokrčit kolena a položit chodidla na zem zhruba v šířce boků. Poté pomalu odlepit hýždě od země tak, aby vaše tělo tvořilo od ramen ke kolenům rovnou přímku. Váha těla by nikdy neměla být na krční páteři, ale na ramenech. Poté už jen stačí několikrát opakovat zvedání hýždí do rovné přímky a snažit se zatínat hýžďové svaly.

Ideální je opakovat 3 sety po 15 opakováních.

Kolena k hrudníku

S úlevou bolesti v bedrech vám pomůže také protažení této části zad pomocí přitažení kolen k hrudníku.

  • Lehněte si na zem, pokrčte kolena a položte chodidla na zem (pro větší protažení nechte nohy položené). Nyní oběma rukama přitáhněte jednu pokrčenou nohu směrem k hrudníku, kam až vás svaly pustí, vydržte v této pozici 5 vteřin a nohu pomalu položte. Poté pokračujte s druhou nohou.

Tento cvik opakujte s každou nohou 2-3x denně.

Rotační protažení

Dalším protahovacím cvikem, který vám může pomoci s bolestí beder, je rotace.

  • Lehněte si na zem s nohama položenýma na zemi v celé délce, roztáhněte paže do šířky a položte je na zem, pomůže vám to s rovnováhou. Dále pokrčte obě kolena a obě nohy položte v pokrčení na levou stranu, zatímco se podíváte doprava.

Vydržte v pozici zhruba 5-10 vteřin a cvik opakujte na druhou stranu.

Ideální je tento cvik opakovat zhruba 2-3x denně na každou stranu.

Zdroj: Medical News Today

KAM DÁL: Vysoký krevní tlak: Vědci prozradili, jaká běžná pochoutka ho způsobuje.

Klíčová slova: