Bolest hlavy: Jak se jí spolehlivě zbavit i bez aspirinu

S bolestí hlavy vám pomůže mimo jiné i zázvorový čaj
  |   zajímavost

Bolesti hlavy mohou být v některých případech tak silné, že nás na nějaký čas dokáží vyřadit z běžného života. Rozhodně proto není od věci vědět, jak se tohoto nepříjemného stavu rychle a spolehlivě zbavit.

Existuje hned několik tipů a triků, jak se bolesti hlavy zbavit téměř okamžitě. Jedním z nich jsou samozřejmě i běžně dostupné léky, jako je aspirin nebo ibuprofen. Rozhodně ale není ideální tyto léky brát příliš často.

Může se nám zdát, že pokud nás často bolí hlava, tak zkrátka nemáme na vybranou, opak je ale pravdou. Bolesti hlavy se totiž můžete účinně zbavit i přírodní cestou.

Pijte vodu

Klíčem k tomu, abyste se zbavili chronických bolestí hlavy, je dostatečná hydratace. Studie dokazují, že dehydratace je velmi častou příčinou mimo jiné i nepříjemných migrén.

Doplnění tekutin do těla navíc zabírá téměř stejně rychle jako prášky proti bolesti. Od bolesti hlavy způsobené dehydratací vám uleví již do 30 minut až tří hodin.

Hořčík

Hořčík je pro naše tělo velmi důležitý, je nezbytný mimo jiné i pro správnou funkci nervového systému a kontrolu hladiny cukru v krevním oběhu. Výzkumy navíc dostatek tohoto minerálu v těle spojily s nižším výskytem bolestí hlavy.

Výsledky některých studií také dokázaly, že pravidelný příjem 600 mg hořčíku denně může pomoci se snížením frekvence či intenzity migrén.

Esenciální oleje

S bolestmi hlavy nám mohou pomoci i aromatické esenciální oleje, a to zejména mátový a levandulový esenciální olej.

Studie dokazují, že aplikace mátového esenciálního oleje na spánky prokazatelně snižuje intenzitu bolesti hlavy. Levandulový olej vám od bolesti hlavy pomůže nejlépe jeho inhalací.

Čaj a káva

Pomoci od bolesti hlavy vám mohou mimo jiné i nápoje s obsahem kofeinu, jak dokazují studie. Tato povzbudivá látka totiž mimo jiné i stahuje cévy, což může mít na příznaky bolesti hlavy pozitivní vliv.

Zázvorový čaj

Pokud ale nejste fanoušky kávy či jiných kofeinových nápojů, nezoufejte, od nepříjemných symptomů bolesti hlavy vám může pomoci dokonce i zázvorový čaj, jak dokazují studie. Kořen zázvoru totiž obsahuje mimo jiné i vysoké množství antioxidantů a protizánětlivých látek, které nám mohou od bolesti hlavy ulevit.

Zdroj: Healthline, Science Direct, Springer Link, National Library of Medicine

KAM DÁL: Vysoké teploty: Jak předejít vypadávání a řídnutí vlasů.

Klíčová slova: