Chcete mít doma čistý vzduch? Vystačíte si s rostlinami

Zlepšit kvalitu vzduchu vám pomůže mimo jiné i tchynin jazyk
  |   zajímavost

Dokonce i vzduch ve vaší domácnosti je důležité jednou za čas zbavit toxinů, není totiž tak čistý, jak byste si mohli myslet. Není ale nutné pořizovat si drahé čističky vzduchu. Vystačíte si totiž s několika běžnými pokojovkami.

Rostliny dokáží oživit každý interiér, zároveň ale také zlepšují kvalitu vzduchu a mají tak pozitivní vliv nejen na naše duševní, ale také fyzické zdraví.

Určitými druhy pokojovek byste se měli obklopit, zejména pokud trpíte problémy s dýcháním, mezi které patří mimo jiné i bronchitida nebo astma.

Nad pořízením si přírodních čističek vzduchu do vašeho interiéru byste rozhodně neměli váhat, ani pokud bydlíte ve městě a okny se vám tak do místnost linou výfukové plyny a smog. Vzduch ve vašem domě či bytě totiž s největší pravděpodobností není tak čistý, jak si myslíte.

Údajně může být v některých případech vzduch uvnitř zhruba tisíckrát špinavější než venkovní vzduch, uvnitř se totiž na rozdíl od venkovního vzduchu nečistoty často hromadí.

Nahromaděné toxiny poté mohou způsobit vznik nejrůznějších alergií nebo zhoršit astma.

Tchynin jazyk

Péči o tento druh rostliny zvládne i úplný začátečník. To je jeden z důvodů, proč patří mezi ty nejoblíbenější pokojové rostliny již zhruba od 70. let.

Tento druh rostliny je schopný ze vzduchu spolehlivě odstranit škodliviny, jako je benzen a oxid uhelnatý. Navíc také produkuje velké množství kyslíku, může tak pomoci i s nejrůznějšími druhy alergií.

Toulcovka

Tato okrasná pokojovka je specialistou na odstraňování plísňových spór. Zbaví vás ale i nejrůznějších toxinů, které mohou negativně ovlivňovat vaše dýchání.

Ideální je toulcovku umístit do místností, kde se hromadí vlhkost. V místnostech, kde se vyskytuje vyšší míra vlhkosti, je totiž větší pravděpodobnost vzniku plísní, toulcovka si s nimi ale hravě poradí.

Ledviník

Ledviník je jedním z nejlepších přírodních čističů vzduchu vůbec. Jde o druh kapradiny, která ze vzduchu nejen likviduje toxiny, ale také obnovuje přirozenou vlhkost vzduchu v místnosti. Bojuje tak proti podráždění dýchacích cest.

Zdroj: Express

KAM DÁL: Jak se rychle a účinně zbavit zápachu z úst. Pomůže jedlá soda i ocet.