Copak stromeček, ale jmelí - tenhle cizopasník nesmí chybět v žádné domácnosti. Proč?

Jmelí je doslova kouzelné - nejen pro naši duši, ale i pro tělo
 

Jmelí na Vánoce prostě musíme mít - když už pro nic jiného, tak abychom se měli kde políbit s milovanou osobou. Ale právě jmelí má své místo v tradicích, starých už odnepaměti. Proč se právě jmelí stalo jedním ze symbolů Vánoc?

Jmelí je cizopasník, který parazituje na stromech, z nichž čerpá živiny. To jistě není vlastnost, která by jej určovala jako ideální součást vánočních zvyků. A přece si ho nosíme každý rok domů, abychom si pojistili trochu toho štěstí do příštího roku. Ideální ale je, když máme jmelí darované - štěstí se totiž koupit nedá, a tak to platí i v tomto případě.

Magická rostlina

Proč si naši předkové vybrali právě jmelí? Pravděpodobně je v tom jeho určitá magičnost, která jej odpradávna provází. Roste na stromech, ale nijak zvlášť jim neubližuje. Proto se může spolu se svým hostitelem “dožít” i několika stovek let. V té době už jde o skutečně velké rostliny, které ale mají podivuhodný tvar koule, ať už rostou odkudkoliv. Jmelí totiž není při růstu jako jiné rostliny ovlivňováno  zemskou přitažlivostí a dalšími vlivy. I to je jednou ze záhad, kterými je tento vánoční symbol zajímavý.

Léčivé jmelí

Jmelí také kromě štěstí může přinést i zdraví. Není žádným tajemstvím, že jde o léčivou rostlinu, která může pomoci třeba i při psychických problémech a dokonce i při stavech opakujících se hysterických záchvatů, ale i ve chvíli, kdy se potýkáme s vysokým tlakem. Kormě toho se na malé zelené lístečky jmelí můžeme spolehnout při problémech štítné žlázy, menstruačních bolestech, závratích nebo při snížené imunitě. Jak je vidět, naši předci dobře věděli, co dělají, když zvali jmelí do svého domu. Dokonce je prý schopné pomoci při problémech s početím a v současné době je využíváno i jako podpůrný přípravek při léčbě některých typů rakoviny.

Není jmelí jako jmelí

Pokud bychom chtěli vybrat to nejlepší jmelí ne z estetického pohledu, ale co do účinnosti pro zdraví našeho těla, musíme se poohlížet po tom, které roste na dubu, jabloni nebo na hlohu. Špatné není ani jmelí, které se uchytilo na smrku, jedli nebo borovici. Proč? Jak bylo řečeno, jmelí je poloparazitická rostlina, která základní látky pro svůj život čerpá od svého hostitele. A tak je složení jmelí z každého stromu trochu jiné. Rozhodně bychom si měli dávat pozor na to jmelí, které roste na topolu. To přírodní medicína vůbec nepoužívá, protože je pro lidský organismus jedovaté. Každé jmelí, respektive jeho případné využívání, je ale nutné předem konzultovat s lékařem. Na trhu jsou k dostání různé preparáty, které jeho užití usnadní.

Co všechno "dokáže" jmelí? 

Jak jsme se již zmínili, jmelí má také symbolické poslání. Má chránit obydlí, přinášet štěstí, odhánět zlé sny, bránit před uhranutím a má i mnoho dalších doslova čarovných vlastností. Proto se o něj zajímali už druidové starých Keltů, kteří jmelí připisovali moc přinášet stejnou životodárnou energii, jakou dává slunce. Odtud pravděpodobně pochází i jeden z důvodů, proč se jmelí barví často na zlato. Jeho bílé kuličky prý mají sílu stmelovat lidi (vždyť samy lepí). Kromě toho by mělo mít jmelí i schopnost upozorňovat na poklady, jež jsou zakopané v blízkosti stromu, na kterém roste.

Ať už chceme zázračným schopnostem jmelí věřit nebo se rozhodneme pro pragmatičtější přístup k životu a budeme ho využívat jako léčivku, jedno je jasné. Polibek pod jmelím odmítne asi jen málokdo.

KAM DÁL:  Konec světa podle mayského kalendáře. Měl opravdu nastat, nebo nás ještě čeká?

 

Klíčová slova: