Investování do akcií, je to opravdu taková věda?

Pro investování do akcií potřebujete tzv. brokera, tedy službu, která vám obchody zprostředkuje
  |  Komerční sdělení

Češi patří dlouhodobě spíše mezi konzervativní investory a své úspory – pokud je nemají jen na bezpečných spořicích účtech – investují spíše do podílových fondů s výnosem v jednotkách procent ročně. Své úspory by přitom, při akceptování o něco vyššího rizika, mohli zhodnotit mnohem lépe. Je investování do akcií prostřednictvím brokera skutečně složitá věda, které je lepší se kvůli riziku vyhnout, nebo jde naopak o poměrně jednoduchou cestu k zajímavému zhodnocení úspor?

Zlaté pravidlo finančních trhů: S rizikem roste výnos

Zapamatujte si základní pravidlo veškerých investic: vyšší výnos = vyšší riziko. Když tedy očekáváte od investice vyšší výnos, musíte počítat s vyšším rizikem ztráty.

Bezpečné spořicí účty v bance představují minimální riziko. Abyste o svůj vklad přišli, muselo by dojít k absolutnímu kolapsu národní či světové ekonomiky, při kterém by bankrotovaly jednotlivé státy.

Investování do podílových fondů, které koupíte jako hotový produkt u investicích společností, je o něco rizikovější. Fondy mohou obvykle přinést zhodnocení v jednotkách procent ročně, stejně tak se ale mohou propadnout do podobné ztráty.

Přímé investování do akcií na burzách (resp. investování prostřednictvím brokera) vám oproti tomu dává svobodu poskládat si vlastní portfolio. Riziko si můžete nastavit sami tak, abyste si zajistili dlouhodobý výnos kolem 10 % ročně, agresivnější investoři ale mohou cílit na mnohem vyšší zhodnocení (se kterým ale současně roste riziko, a tedy i potenciál obdobně vysoké ztráty).

Jak začít investovat do akcií

Pro investování do akcií potřebujete tzv. brokera, tedy službu, která vám obchody zprostředkuje. Nejedná se o nic složitého, založíte si zkrátka účet ve službě, která se následně ovládá podobně jako internetové či mobilní bankovnictví. Na účet si pošlete určitý objem peněz, za který následně nakupujte akciové tituly.

Broker vydělává především na poplatcích za uskutečněný obchod či na tzv. spreadu (tedy rozdílu mezi nákupní a prodejní cenou titulu). Dejte si pozor na to, aby poplatky nebyly neúměrně vysoké. Podívejte se na on-line srovnání a zjistěte, který z uvedených bude pro vás ten nejlepší akciový broker.

Vaše portfolio

Velmi zásadní je při investování do akcií charakter vašeho portfolia. Vzhledem k aktuální nejistotě na finančních trzích se otevírají investorům velké příležitosti jak pro spekulace a rychlé zhodnocení, tak pro nákupy akcií za výhodnou cenu a vyčkávání na zhodnocení v dlouhodobém horizontu.

Vytvořte si rovnoměrné portfolio – jak z rizikovějších titulů s potenciálem růstu, tak spíše z konzervativnějších akcií, které nabízejí primárně dividendový výnos. Investujte pravidelně nižší částky, nakupujte firmy z různých oborů a zemí. Zjišťujte si, jaké firma nabízí služby, jak se jí daří v oboru, zda má dluhy nebo spíše prosperuje.

Pokud si zjistíte dodatek informací, nebojte se ani obrátit se s radou na odborníky a rozumně investujte, dočkáte se rozumného výnosu s přijatelným rizikem.

Klíčová slova: