Jak dokonale vyčistit nádobí, do kterého se houbičkou nedostanete

S vyčištěním lahví vám může pomoci dokonce i obyčejná rýže
  |   zajímavost

Každý z nás má doma nějakou lahev, vázu nebo nějaký jiný kousek nádobí či dekorace, které raději nepoužíváme, protože zkrátka nejde pořádně vyčistit. Existuje ale způsob, jak perfetně umýt naprosto cokoliv.

Největším problémem bývají lahve na vodu, které můžete použít opakovaně. Existuje sice celá řada dlouhých kartáčků a dalších "udělátek", které vám s umýváním těchto nádob mohou pomoci. Často s nimi ale lahev vyčistíte jen napůl.

Znovu použitelné lahve jsou skvělé jak pro nás, tak i pro životní prostředí. Šetříme tak plasty i peníze. Často nás ale právě jejich umývání od koupi takové lahve odrazuje. Naštěstí ale existují tipy a triky na to, jak ji dokonale vyčistit i bez houbičkových nástavců.

Lahve a vázy jakéhokoli tvaru a velikosti totiž můžete perfektně vyčistit pomocí rýže. Ideální je tedy, pokud ve spíži najdete starý pytlíček rýže, který už svému původnímu účelu neposlouží, a schováte si ho právě na mytí.

Potřebujete:

  • vodu
  • rýži
  • jar

Postup:

  1. Stačí lahev či vázu naplnit malým množstvím vody, nasypat do ní rýži (také v malém množství) a kapku jaru.
  2. Dále na lahev umístěte víčko a pokud čistíte vázu, zablokujte její hrdlo dlaní.
  3. Poté stačí jen s lahví nebo vázou pořádně zatřást a je hotovo.

Zrnka rýže totiž poslouží jako kartáč a s pomocí jaru odstraní veškeré nečistoty z vnitřku nádoby, a to ať už má jakýkoliv tvar.

Pokud doma nemáte starou rýži, můžete ji nahradit kovovým kuličkovým řetízkem, který má většina z nás umístěný na klíčence, efekt je téměř totožný a nemusíte plýtvat rýží, která není prošlá.

Tento postup vám ale nepomůže v případě, že jste lahev zapomněli vymýt včas a utvořila se v ní plíseň.

Tehdy je nutné lahev nejdříve zbavit plísně. K tomu vám skvěle poslouží bělidlo a jedlá soda. Nasypte zhruba lžíci obou prášků do lahve a zalijte je horkou vodou. Směs nechte působit přes noc a poté ji vypláchněte.

Zdroj: Express

KAM DÁL: Zahrada v dubnu: Co nezapomenout vysázet.

Klíčová slova: