Úklid s jedlou sodou: Díky těmto trikům ušetříte čas i peníze

  |   zajímavost

Jedlá soda je takový malý zázrak. Dokáže snadno odstranit špínu, vyčistit skvrny a dokonce i vybělit zuby. Navíc ji můžete pořídit za pár korun a ušetřit tak tisíce za čisticí produkty. Prozradíme vám, jak na to.

Mnoho lidí považuje úklid domu za fušku, která se často i pořádně prodraží. Existuje ale spousta tipů a triků, jak na úklid snadno a rychle pomocí produktů, které už nejspíš máte v kuchyni. Královnou těchto produktů je bezpochyby jedlá soda. Seženete ji lehce a levně, ale dokážete s ní zázraky.

Důvodem, proč je jedlá soda tak zázračná, je to, že díky jejímu složení snadno rozpustí špínu a mastnotu. Také si lehce poradí s různými nežádoucími pachy. Připravili jsme si pro vás tři nejlepší tipy na používání tohoto bílého prášku.

Čištění matrace

Prostěradla a povlečení většinou měníme poměrně často, ale na hloubkové čištění matrace se často zapomíná. V matracích se přitom skrývá mnohem více špíny, než si většina z nás uvědomuje. Nic ale není ztraceno, potřebujete jen jedlou sodu a vysavač a v klidu si budete moci lehnout do čistého.

Nejprve odstraňte všechna prostěradla a potahy. Dále pomocí sítka nebo rukou posypte matraci jedlou sodou a nechte ji na matraci působit po dobu jedné hodiny, poté vezměte vysavač a prášek vysajte. Vše bude zářit čistotou a svěžestí.

Odstranění nežádoucích pachů

Při otevření lednice často cítíme nepříjemný zápach. Někdy za něj může nějaký uleželý sýr, jindy pouze směsice vůní různých potravin. S jedlou sodou je tento zápach minulostí. Nejprve se ale ujistěte, že jste vyhodili veškeré jídlo, které by mohlo být prošlé.

Nasypte jedlou sodu do malé nádoby nebo šálku, umístěte do lednice a zavřete dveře. Soda po chvíli zápach zcela absorbuje. Proces můžete opakovat tak často, jak bude potřeba.

Čištění stříbrných šperků

Jedlá soda se nenechá zahanbit ani při čištění šperků. Když ji smícháte s octem, můžete vyčistit své zašlé stříbro. Poměr? Půl šálku bílého octa a dvě lžíce jedlé sody.

Postup: Smíchejte obě ingredience a poté do ní přidejte své stříbrné šperky a nechte směs působit zhruba dvě hodiny. Po dvou hodinách šperky opláchněte studenou vodou a osušte je čistým hadříkem. Vaše šperky se budou třpytit na míle daleko.

Zdroj: Express

KAM DÁL: Jak dokonale vyčistit okna. Jde to i lehce, už žádné šmouhy a drahé přípravky.