Jak na spáry: Stačí vám jen jedna levná ingredience

S nečistotami ve spárách vám pomůže obyčejná jedlá soda
  |   zajímavost

Vyčištění spár mezi dlaždicemi není tak jednoduché, jak by se mohlo zdát, pokud tedy nevíte, jak na to. Naštěstí ale existují léty prověřené tipy a triky, jak zanechat spáry nezi dlaždicemi v koupelně i na podlaze jako nové.

Při úklidu koupelny nebo vytírání podlah na důkladné čištění spár často zapomínáme. V prohlubni mezi dlaždicemi se tak usazuje špína i čisticí prostředky, které používáme k vyčištění podlahy či povrchů v koupelně.

Při pouhém vytírání podlah mopem nebo omývání dlaždiček v koupelně vlhkým hadříkem se zkrátka nezbavíte špíny dokonale. Spáry tak mohou změnit barvu, nebo se na nich může dokonce objevit i plíseň.

Je tedy důležité se na ně čas od času při úklidu zaměřit, aby stále vypadaly jako nové a neohrožovaly naše zdraví.

Dokonce ani není nutné k jejich čištění pořizovat speciální produkty. Postačí vám jen jeden levný bílý prášek, který už nejspíše máte v kuchyni. Navíc je potřeba dát si velký pozor na čištění dlaždic přípravky, které k tomu nejsou určené, můžete tak napáchat více škody než užitku.

Některé agresivní chemikálie mohou totiž poničit nejen samotné dlaždice, ale právě také spáry mezi nimi. Zato jedlou sodou rozhodně nic nezkazíte.

Potřebujete

  • vodu
  • jedlou sodu
  • starý kartáček na zuby
  • lahev se sprejovým uzávěrem

Postup

Nasypte jedlou sodu přímo na spáry. Poté nalijte vodu do nádoby se sprejovým uzávěrem a jedlou sodu na spárách navlhčete. Vlhký bílý prášek nechte na znečištěných úzkých prostorech mezi dlaždicemi působit zhruba 20 minut. A poté spáry pečlivě vydrhněte kartáčkem. Nakonec směs odstraňte a pokračujte s úklidem podlahy jako obvykle.

Tento postup lze ale bohužel aplikovat pouze na podlahy; pokud chcete vyčistit spáry, které jsou umístěné vertikálně, je nutné z vody a jedlé sody utvořit pastu a tu aplikovat na spáry pomocí kartáčku či houbičky a rovnou se je snažit vydrhnout.

Zdroj: Express

KAM DÁL: Největší chyba při péči o orchideje. Jak často je zaléváte?

Klíčová slova: