Jak rychle a bezpečně uhasit oheň na pánvi? Tohle si raději zapamatujte

Jedním z nejdůležitějších pravidel je nehasit olej vodou
 

Vzplanutí ohně na pánvi. Může se to přihodit každému z nás, ale málokdo ví, jak se v této situaci zachovat tak, aby ji bezpečně zvládl. Našpěstí existuje přesný postup na to, jak oheň uhasit a zajistit, aby se v průběhu nikdo nezranil.

Vaření je jednou z nejčastějších příčin požáru a tím pádem také popálenin obyvatel domu. Část těchto požárů je zapříčiněná tím, že vzplane kuchyňská chňapka, zástěra, nebo dřevěné kuchyňské náčiní. Často ale požár v kuchyni vzniká tak, že v ní vzplane olej.

Především vzplanutí oleje je velmi težké uhasit. Pokud nevíte jak na to, můžete lehce napáchat velké škody a dokonce i zranit sebe, nebo své blízké.

Jak postupovat při hašení vzníceného oleje.

  1. Nejdříve zamezte přísun vzduchu k požáru, a to tak, ze pánev přiklopíte kovovou pokličkou, nebo pekáčem.
  2. Poté okamžitě vypněte vařič, na kterém je pánev umístěna.
  3. Pokud je požár relativně malý, tak na něj nasypte jedlou sodu. Tento bílý prášek vám pmůže plameny uhasit.
  4. Pokud výše zmíněný postup k uhašení požáru nezafunguje, snažte se ho uhasit chemickým hasicím přístrojem třídy B.
  5. Nikdy se nesnažte vznícený olej hasit vodou.
  6. Nesnažte se odnést pánev ven.

Pokud doma nemáte jedlou sodu, nenahrazujte ji moukou, práškem do pečiva, ani ničím jiným. Pokud nemáte jedlou sodu, zkrátka daný krok přeskočte. Pokusem o její nahrazení byste mohli celou situaci ještě zhoršit.

Pokud se vám nedaří požár uhasit

  1. Okamžitě utečte ven. Nesnažte se požár uhasit jinými způsoby, vezměte své blízké a odejděte.
  2. Zavřete dveře do kuchyně, aby se požár případně nezačal šířit.
  3. Zavolejte na pomoc hasiče
  4. Nevracejte se domů, dokud vám hasiči nepotvrdí, že je to bezpečné.

Zdroj: Firerescue1

KAM DÁL: Pozor na tyto oblíbené pokojovky. Mohou otrávit vaše domácí mazlíčky.

Klíčová slova: