Jak se lehce a levně chránit před klíšťaty: Vyrobte si domácí repelent

Klíšťata se však mohou přichytit kdekoliv, včetně intimních míst. Člověka mohou napadnout a nakazit i nedospělá klíšťata
  |   zajímavost

Spolu s vyššími teplotami začíná i sezona klíšťat, které jsou jak pro nás, tak i pro naše domácí mazlíčky nebezpečnou hrozbou. Přenáší totiž celou řadu nebezpečných chorob, jako je mimo jiné i klíšťová encefalitida a lymeská borrelióza.

Existuje celá řada ochranných sprejů proti hmyzu, které slibují, že udrží v bezpečné vzdálenosti i klíšťata. Tyto přípravky ale nejsou tou jedinou možností, pokud jde o odpuzení těchto zákeřných parazitů.

Vsadit můžete bez obav i na některé přírodní způsoby ochrany před klíšťaty, které jsou často nejen mnohem bezpečnější, co se zdraví vaší pokožky týká, ale i mnohem levnější. Spreje proti hmyzu a klíšťatům se totiž mohou pořádně prodražit.

Pokud tedy chcete ušetřit nebo se prostě jen vyhnout "chemickým přípravkům" a vydat se přírodní cestou, máte tu možnost. Naštěstí totiž existuje hned několik způsobů, jak se před klíšťaty chránit podomácku.

Domácí repelent

Můžete si mimo jiné vyrobit i domácí repelent, stačí vám jen několik esenciálních olejů.

Potřebujete:

  • 9 kapek esenciálního oleje citronela
  • 6 kapek esenciálního oleje tea tree
  • 6 kapek mátového esenciálního oleje
  • 1 lžíce mandlového nebo jojobového oleje

Postup:

Uvedené oleje stačí smíchat dohromady v malé nádobě a aplikovat je strategicky na nezakryté části těla těsně před výletem do přírody.

Eukalyptový sprej

Pokud jste ale fanoušky sprejové formy repelentu, nezoufejte, můžete si totiž vyrobit dokonce i domácí eukalyptový sprej. Stačí jen smíchat zhruba 20 kapek eukalyptového oleje se zhruba 150 ml destilované vody a směs nalít do lahve se sprejovým uzávěrem.

Zdroj: Farmers Almanac

KAM DÁL: Jak se zbavit zápachu nohou: Pomůže obyčejný ocet.

Klíčová slova: