Jak se zbavit zápachu nohou: Pomůže obyčejný ocet

Zápach nohou způsobují bakterie žijící na povrchu naší kůže
  |   zajímavost

Zvyšující se teploty s sebou přinášejí celou řadu nepříjemných problémů. Patří mezi ně i pocení a následný zápach nohou. Naštěstí ale existuje několik tipů a triků na to, jak se ho jednoduše a levně zbavit.

Ve vyšších teplotách se lidské tělo potřebuje více ochlazovat a produkuje tak více potu, a to nejen v podpaží, ale i na nohou, jak na svém webu uvádí Clevelend klinika.

Tou nejhorší kombinací v souvislosti se zápachem nohou jsou vysoké teploty a uzavřené boty. Nošení uzavřených bot v letních měsících může vést dokonce i k několika vážnějším problémům, mezi které patří i infekce.

Specialistka na zdraví chodidel Joy Rowland prozradila, že to, co způsobuje nepříjemný zápach nohou, jsou bakterie, které žijí na povrchu naší kůže. V případě, že se naše kůže začne potit, totiž začnou tyto bakterie pot pojídat a vylučovat tak nepříjemně páchnoucí kyselinu.

Naštěstí ale existuje hned několik způsobů, jak tomu alespoň do určité míry zabránit.

Lázeň

Pokud máte problém se zápachem nohou, tak vám jejich pouhé opláchnutí ve sprše rozhodně stačit nebude. Jedním ze způsobů, jak se zápachu nohou zbavit, je lázeň s octem nebo epsomskou solí.

Ideální je pořídit si malý škopek a pravidelně si v něm připravovat lázeň na nohy. Stačí v něm rozpustit zhruba 3 lžíce epsomské soli v teplé vodě a namočit nohy do směsi po dobu 20 až 30 minut.

Další možností je smíchat v nádobě vodu a ocet v poměru 2:1 a nohy ve směsi máčet po dobu 15 až 20 minut.

Suché nohy

Důležité je také udržovat nohy v suchu. Nepříjemný zápach se totiž tvoří za přítomnosti vlhkosti. Je tedy nutné nohy po sprše, plavání a solných či octových lázních vždy důkladně osušit. Pokud se vám chodidla nadměrně potí, je tím nejlepším řešením s sebou nosit náhradní ponožky, abyste nohy udrželi v suchu. Nejvhodnější jsou ponožky vyrobené z přírodních materiálů.

Antiperspirant

S nadměrným pocením nohou vám pomůže také antiperspirant ve spreji. V drogerii můžete najít antiperspirant určený přímo na chodidla, postačí ale i ten, který používáte do podpaží.

Důležité je ale nejdříve zápachu zbavit vaše boty, toho docílíte obyčejnou dezinfekcí. Stačí do bot nesprejovat dezinfekční sprej, který zápach okamžitě neutralizuje, a nechat je vyschnout.

Zdroj: Cleveland Clinic

KAM DÁL: Fibromyalgie: Jedním ze symptomů nemoci je i tupá bolest.

Klíčová slova: