Jak si posílit imunitu, abyste neonemocněli před dovolenou. Nebo během ní!

Zejména v letních měsících je nutné nezapomínat na dostatečnou hydrataci
  |   zajímavost

Dokonce i v letních měsících je potřeba se starat o to, aby náš imunitní systém správně fungoval. Řada lidí v teplém počasí prevenci nejrůznějších chorob podceňuje a to je velká chyba. Péče o imunitu v létě se sice drobně liší, stále je ale potřeba.

Většina z nás má s nejrůznějšími chorobami spojený spíše podzim a zimu, dokonce i léto je ale hlavní sezonou některých nepříjemných chorob. V zimě či na podzim je vyšší pravděpodobnost vzniku kašle či nachlazení, se stoupajícími teplotami se naopak zvyšují počty trávicích potíží, chřipek, vyrážek a dalších nemocí, jak na svém webu uvádí Wockhardt.

Jedním z nejspolehlivějších způsobů, jak se chorobám vyhnout v zimě i v létě, je silný imunitní systém. Je proto nutné se vyhýbat nejrůznějším faktorům, které by ho mohly oslabovat. Mezi takové faktory patří mimo jiné i vysoká úroveň stresu, nezdravý jídelníček, nedostatek spánku, obezita, nedostatek fyzické aktivity a nedostatečný příjem bílkovin ve stravě.

Jak posílit imunitní systém v letních měsících

Imunitu můžete posilnit dokonce i drobnými změnami vašeho jídelníčku, stačí do něj jen zařadit více zeleniny a ovoce a jste na správné cestě. Mimo jiné nám může pomoci i pobyt na sluníčku, kterým si můžeme doplnit pro naši imunitu velmi důležitý vitamín D. Při pobytu na slunci samozřejmě nesmíme zapomínat na krém s SPF, jinak bychom mohli nadělat více škody než užitku.

Důležité je se v jídelníčku soustředit na potraviny s vysokým obsahem vitamínů C, E, beta karotenu, zinku a kyseliny listové. Ideální je do jídelníčku zařadit velké množství různě barevného ovoce a zeleniny, jako jsou např. citrusy, kivi, jablka, borůvky, jahody, špenát, batáty a mrkve.

Některým potravinám je ale naopak potřeba se vyhnout, protože zvyšují zánětlivost v těle a mohou nám tak způsobit vážné zdravotní problémy, jak dokazují studie. Při plánování jídelníčku se vyhýbejte červenému masu, cukru a nasyceným tukům.

Dostatečná hydratace

Zejména v létě je také kvůli nadměrnému pocení velmi důležité nezapomínat na dostatečnou hydrataci, která je pro správné fungování našeho těla a imunitního systému nezbytná. Pokud strávíte více času na sluníčku, nezapomeňte váš denní příjem tekutin o něco zvýšit.

Zdroj: Wockhardt, National Library of Medicine

KAM DÁL: Zdravá a levná svačinka pro děti: Zvládnete ji připravit do tří minut.

Klíčová slova: