Jak žít déle: Podle vědeckých studií pomůže jeden běžný nápoj

Káva nám může pomoci mimo jiné i předejít onemocnění srdce či jater
  |   zajímavost

Asi kažný z nás se chce dožít co nejvyššího věku. K tomu nám pomůže zejména celkový zdravý životní styl a vyhýbání se zlozvykům. Některé potraviny či nápoje nám ale s dlouhověkostí mohou pomoci více než jiné.

Káva je jedním z neoblíbenějších nápojů na světě. Miliony lidí si každý den vychutnávají svou denní dávku espressa, cappuchina, turka či dalších variant této aromatické pochoutky. Mimo její skvělou chuť nám ale káva může nabídnout i celou řadu zdravotních benefitů.

Jedna z nedávných studií dokonce potvrdila, že nám káva může pomoci předejít předčasné smrti. Podle výzkumu, kterého se zúčastnilo půl milionu lidí, mají ti, kteří denně vypijí 1 až 8 šálků kávy, menší riziko předčasné smrti v porovnání s lidmi, kteří kávu nekonzumují.

Cukrovka

Káva je totiž mimo jiné spojena i s menším rizikem vzniku hned několika vážných chorob. Jednou z nich je i cukrovka. Výzkumy dokazují, že pravidelné pití tohoto nápoje je spojeno s až o 6 % nižším rizikem vzniku diabetu druhého typu. Káva totiž podporuje správnou funkci beta buněk v naší slinivce. Tyto buňky jsou zodpovědné za regulaci hladiny cukru v krvi pomocí inzulínu, který produkují.

Degenerativní mozkové choroby

Dále také tento nápoj podporuje i správnou fuknci našeho mozku, může nám tedy pomoci i s prevencí degenerativních mozkových chorob, mezi které patří i Parkinsonova a Alzheimerova nemoc. Studie dokazují, že lidé, kteří kravidelně konzumovali kávu, mají nižší riziko vzniku Parkinsonovy choroby. U lidí, kteří touto nemocí trpí, dokáže pravidelné pití kávy zpomalit progresi tohoto onemocnění.

Obezita

Káva nám dále může pomoci i s udržením si ideální tělesné hmotnosti. Můžeme tak předejít vzniku obezity, která je jedním z rizikových faktorů celé řady vážných onemocnění. Káva je spojovaná s nižším procentem tělesného tuku u mužů i u žen, jak dokazují studie.

Podle výzkumů totiž dokáže mimo jiné i podporovat zdraví střev a regulovat ukládání tuků, což přispívá k udržení si ideální hmotnosti.

Choroby srdce

Káva nás mimo jiné může uchránit také před zdravotními problémy spojenými se srdcem. Studie dokazují, že pravidelná konzumace 3 až 5 šálků kávy je spojená s až o 15 % nižším rizikem vzniku srdečních chorob.

Onemocnění jater

Tento oblíbený nápoj může mít pozitivní účinky dokonce i na zdraví našich jater. Studie dokazují, že čím více kávy daný člověk pije, tím menší je u něj riziko předčasné smrti způsobené chronickým onemocněním jater. Výzkum spojil pití jednoho šálku kávy denně se snížením tohoto rizika o 15 % a pravidelnou konzumaci čtyř šálků kávy denně se snížením o 71 %.

Zdroj: Healthline, Jama network, National Library of Medicine

KAM DÁL: Jak předejít známkám stárnutí: Pomůže levný kuchyňský produkt.

Klíčová slova: