Jóga pomůže překonat vánoční deprese. Spolehlivě nahradí i antidepresiva

Jóga pomáhá zmírnit příznaky deprese a může se považovat za doplňkovou léčbu tradiční léčby
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Několik nedávno zveřejněných studií ukázalo, že jóga může být užitečná během potlačování příznaků deprese. Zatím se sice nemůže s jistotou uvést, že by to byl jeden ze způsobů léčby. Každopádně blahodárné účinky jsou ověřené. A zvlášť teď před Vánoci se to jistě hodí.

Jóga je světovým fenonénem a má miliony fanoušků po celém světě. Díky této skutečnosti dokonce Organizace spojených národů vyhlásila 21. červen za mezinárodní den jógy. Zdá se tak, že tato tisíciletá disciplína je mezinárodně uznávaná pro její blahodárné účinky.

Existuje i velké množství studií, které ukazují, že velmi dobře působí proti bolestem zad, zlepšuje držení těla a pomáhá také zvládat úzkost a stres. Jóga s její fyzickou a duchovní praxí má však přímý vliv na stav mysli.

Potenciál jako antidepresivum

Některé nedávné studie poukazují na její potenciál jako antidepresivum. Z toho vyplývá, že jóga pomáhá zmírnit příznaky deprese a může se považovat za doplňkovou léčbu tradiční léčby. Jóga je obecně kombinací fyzického cvičení a meditace, které se zaměřují na psychickou a fyzickou pohodu člověka. Nedávno se stala předmětem studií na měření její účinnosti proti depresím.

Lindsey Hopkins ze San Francisco Veterans Affair Medical Center analyzovala účinky hatha jógy na třiadvaceti amerických veteránech, kteří jsou považováni za rizikovou skupinu, a to z hlediska duševních poruch.

Nejstarší zmínky o józe jsou z bráhman (900 až 500 př. n. l.) jako o asketických praktikách, které prováděli světci. Nejznámější ale jsou z Bhagavadgíty (200 př. n. l.) a Pataňdžaliho jóga súter (300 až 200 př. n. l.).

Potenciál jako antidepresivum

Některé nedávné studie poukazují na její potenciál jako antidepresivum. Z toho vyplývá, že jóga pomáhá zmírnit příznaky deprese a může se považovat za doplňkovou léčbu tradiční léčby. Jóga je obecně kombinací fyzického cvičení a meditace, které se zaměřují na psychickou a fyzickou pohodu člověka. Nedáno se stala předmětem studií na měření její účinnosti proti depresím.

Lindsey Hopkins ze San Francisco Veterans Affair Medical Center analyzovala účinky hatha jógy na třiadvaceti amerických veteránech, který jsou považováni za rizikovou skupinu, a to z hlediska duševních poruch.

Veteráni museli trénovat dvakrát týdně dva měsíce. Na konci programu měli ti, kteří měli nejvýraznější příznaky deprese na začátku studie, tyto symptomy potlačené v závislosti na tom, jak jógu praktikovali. Čím více trénovali, tím slabší byly příznaky depresí.

Výsledky byly podobné

Podobné výsledky byly získané i ve skupině 52 žen ve věku od 25 do 45 let, které trpěly stresem nebo poruchami příjmu potravy. Polovina z nich praktikovala bikram jógu a dynamický program některých cvičení hatha jógy.

Dokonce i v tomto případě ženy, které praktikovaly bikram jógu během osmi týdnů, měly méně symptomů deprese než kontrolní skupinka, která cvičení vůbec nepraktikovala. Tato studie byla vykonána na Alliant International University v San Franciscu.

Malý vzorek

Obecně se stále tvrdí, že jde pouze o průběžné výsledky, přičemž se využívaly pouze malé skupinky lidí. Není tak možné vyvodit žádné důvěryhodné závěry. To je také důvod, proč tato tisíciletá indická praxe nemůže být považována za skutečný prostředek pro 300 milionů lidí, které deprese po celém světě trápí.

Zatím se tak doporučuje využívat jógu pouze jako doplňkovou terapii, která je zřejmě účinnější, pokud je využívána společně se standardní léčbou. Každopádně i já sám mám ověřeno, že má jóga velmi pozitivní vliv na mou mysl a psychickou pohodu.

Cvičit ji navíc může prakticky každý a dokonce nezáleží úplně ani na věku. Stačí se pouze naučit pár základních asán a pak už se pouze jen zdokonalovat v dýchání a v technice jejich provedení. Pokud potřebujete více dynamiky a pohybu, pak je ideální power jóga nebo také hot jóga, během které se i pořádně zapotíte.

KAM DÁL: Na bolest kloubů nemusíte zobat prášky. Pomůže mráz, jóga i terapie molekulárním vodíkem.