Kdy a jak začít po zimě s úpravou trávníku?

Ideální čas na úpravu trávníku je podle expertů 18. března
  |   zajímavost

Dokonale posekaný zelený trávník je vizitkou každé dobře udržované zahrady. Nyní pomalu, ale jistě nastává období, kdy budou trávníky opět růst plným tempem, je tedy nutné začít s jeho úpravou.

Poctivým sekáním trávníku ho můžeme krásně upravit, ale také jeho vzhled a dokonce i jeho správný růst poničit.

Je jasné, že v zimě zkrátka není potřeba trávu sekat kvůli jejímu pomalému růstu, to ale rozhodně neplatí v jarních, letních měsících a dokonce i některých podzimních měsících.

Sekání trávy je nutné většinou od března až do října. Toto období se ale může rok od roku měnit, záleží zkrátka na tom, jaké teploty nás v těchto měsících ten daný rok čekají.

Většinou se ale toto období nemění tak zásadně, aby se posunulo o celý měsíc na jedné či druhé straně.

Podle organizace, která se zabývá konzervací a péčí o rostliny, Woodland Trust, je nejlepší období na opětovné sekání trávy buď 18. března, nebo v okolní dny. Tato organizace dokonce za účelem zjistit, kdy je ten nejlepší čas na opětovné sekání trávníku, založila projekt, ve kterém s pomocí kalendáře zaznamenávajícího různé přírodní úkazy zaznamenali, kdy byl ten nejlepší čas na úpravu trávníku v roce hned v několika různých letech, které následně porovnávali.

„Záznamy z našeho občanského vědeckého projektu Nature´s Calendar za posledních několik let ilustrují, jak počasí ovlivňuje naše zvyky při sekání trávy. Z východu k nám v roce 2018 přišlo rozsáhlé sněžení a nízké teploty, což oddálilo průměrné sekání o 6 dní, než tomu bylo v referenčním roce 2001,“ uvádí na svém webu Woodland Trust.

Experti z této organizace také zároveň předpokládají, že vzhledem k velmi mírné zimě letošního roku se nejlepší datum pro sekání trávy může posunout o několik dní směrem k začátku měsíce.

Jak přesně sekat trávu po zimě

Tráva nemá po zimě tak silné kořeny, je tu tedy i možnost, že byste si mohli trávník nesprávným nastavením sekačky poničit.

Experti doporučují po zimě poprvé sekat na delší nastavení, tedy nesekat trávník příliš blízko u země.

Zdroj: Express, Woodland Trust

KAM DÁL: Jak efektivně odstranit zápach z ledničky?

Klíčová slova: