Kouření škodí zdraví. Vapování je reálnou alternativou

Marek Dvořák vysvětluje mýty panující kolem elektronických cigaret

Kouření versus vapování je horké téma a zajímá snad každého. Klasické kouření produkuje cigaretový kouř, který obsahuje mnoho škodlivých látek včetně karcinogenů. Oproti tomu při vapování vzniká aerosol, ze kterého kuřák vstřebává nikotin. Na moderní alternativy kouření, jejich výhody a úskalí jsme se ptali MUDr. Marka Dvořáka, který se ve své mnohaleté praxi setkal s mnoha pacienty závislými na nikotinu. Aktuálně pracuje u letecké záchranné služby Královéhradeckého kraje a byla podle něho napsána jedna z postav televizního seriálu Modrý kód.

Pane doktore, je podle vás vapování pro kuřáky spíše nebezpečím nebo lepší alternativou?
Nejprve je třeba říci, že jako lékaři i jako celá společnost, včetně výrobců, musíme pečovat především o to, aby se jakékoli nikotinové výrobky nedostaly do rukou nekuřáků, zejména dětí a mládeže. Pokud se bavíme o dospělých kuřácích, klasické cigarety představují zdaleka nejvyšší zdravotní riziko, protože jejich uživatel kromě nikotinu vstřebává tisíce dalších škodlivých látek vznikajících při hoření tabáku. Elektronické cigarety, které neobsahují tabák a nedochází v nich k žádnému hoření, jsou z tohoto pohledu jistě méně škodlivé. Podle některých britských studií až o 95 %, což představuje pro kuřáka, který se nedokáže své závislosti na nikotinu vzdát, radikální krok ke snížení zdravotních rizik.

Lidé často ztotožňují pojem e-cigareta, nahřívaný tabák, alternativa ke klasickým cigaretám. Jsou to skutečně totožné pojmy?
Z hlediska škodlivosti pro zdraví zdaleka vedou klasické cigarety, které obsahují tabák a produkují množství škodlivin, vznikajících při jeho spalování. Alternativa v podobě nahřívaného tabáku je nejspíše méně škodlivá a patří mezi tzv. elektronické alternativy kouření. Pojem elektronická cigareta ale používáme pro vaporizéry, které neobsahují žádný tabák. Kuřák při jejich užívání vstřebává nikotin vdechováním aerosolu, jež vzniká při zahřívání směsi čistého nikotinu a propylenglykolu s určitou příchutí. Další alternativou jsou například beztabákové nikotinové polštářky typu snus, které jsou rozšířené zejména ve Skandinávii, kde se značnou měrou podílely na snížení chorob souvisejících s kouřením.

Alarmující se zdají být případy záhadné plicní choroby, která se vyskytla u mnoha lidí v USA. Znamená to, že vapování je nebezpečné?
Podle poslední zpráv lékařů tato choroba již není tak záhadná. Ukázalo se, že choroba souvisí mimo jiné se zahříváním vitamínu E rozpustného v tucích, který se přidává do směsí, ze kterých uživatelé vstřebávají THC, tedy látku obsaženou v marihuaně. Vitamín E není součástí u nás dostupných náplní do vaporizérů s nikotinovou náplní (náplně nejsou na tukové, ale na vodní bázi). V USA se navíc jednalo o problém neoficiálního trhu s náplněmi do elektronických cigaret. V Evropské unii jsou pro certifikaci a schválení obsahu nikotinových náplní do e-cigaret velmi přísné předpisy. Pokud si kuřák zakoupí náplň do elektronické cigarety v oficiální distribuci, nemá se v této souvislosti čeho obávat. Důkazem mimo jiné je, že zmiňovaná choroba se v Evropě nevyskytuje.

Jak přesně vaporizéry fungují?
Vaporizéry fungují na principu zahřívání nikotinové náplně s propylenglykolem, který je látkou běžně používanou v potravinářském a farmaceutickém průmyslu. Zahříváním vzniká aerosol, jehož inhalováním kuřák vstřebává nikotin méně škodlivou formou než v případě klasického kouření nebo nahřívaného tabáku. Vaporizéry se dělí na klasické elektronické cigarety s takzvaným otevřeným systémem, jak je na trhu známe už asi 13 let, a na elektronické cigarety s uzavřeným systémem. V případě otevřeného systému si uživatel sám míchá svoji náplň do e-cigarety. V současné době se na trhu objevují vaporizéry s uzavřeným systémem. Ty fungují na principu předpřipravených jednorázových náplní. Kromě snazší manipulace jsou předem naplněné pody pro zákazníky zárukou, že obsah náplně je vždy definovaný s takřka farmaceutickou přesností, a tedy více bezpečný. V nedávné době vstoupili na trh velcí výrobci, jako je např. Imperial Brands se značkou blu, díky kterým je tato alternativa dospělým kuřákům dostupná v běžných trafikách.

Kdybyste jako lékař měl doporučit silnému kuřákovi, zda přejít od klasických cigaret k vapování, jak by zněla vaše rada?
Vapování je podle některých údajů o 95 % méně zdravotně škodlivé než kouření klasických cigaret. Pro ty, kteří nedokážou se svojí závislostí na nikotinu zcela skoncovat nebo preferují postupnou cestu, jsou vaporizéry reálnou alternativou.

Jaké jsou podle vás důvody, proč kuřáci uvažují o přechodu k vapování?
Kromě zdravotních aspektů jsou v případě vapování důležité také aspekty společenské, tedy když je kouření cigaret pro kuřáka důvodem vyřazení z jeho skupiny blízkých nebo kolegů. Mnoho kuřáků přecházejících na vapování popisuje snížení nepříjemností spojených s produkcí cigaretového popela, zápachu z oblečení, pokožky, ale vrací se jim i vnímání řady chutí a vůní. V neposlední řadě studie uvádí, že tzv. sekundární vapování není pro okolí na rozdíl od sekundárního kouření škodlivé.

Klíčová slova: