Matrace pro děti jsou důležitou součástí jejich zdravého růstu

Odborníci z oblasti ortopedie se shodují na tom, že tvrdší matrace je pro malé děti vhodnější
  |  Komerční sdělení

Vaše miminko opouští společnou postel a vy máte plnou hlavu myšlenek na to, jak mu zajistit kvalitní spaní? Matrace je to, co by vás mělo zajímat nejvíc. Její kvalita může výrazně ovlivnit vývoj páteře, který je u malých dětí pro další život zásadní. Špatná volba může vést až ke skolióze.

Ptejte se odborníků a vybírejte pečlivě

Kromě výplně je důležitá také výška matrace do dětské postýlky. Tomuto parametru věnujte pozornost obzvlášť v případě, že máte předčasně narozené dítko a postýlku hodláte opatřit monitorem dechu. Podle doporučení výrobců těchto zařízení je ideální výška matrace mezi 8 až 11 centimetry. V případě vyšší matrace by zařízení nemusela fungovat správně a případné ohrožení by nezachytila. Nebo naopak, mohla by spouštět falešné poplachy. Ani jedno z toho rodiče jistě zažít nechtějí. 

Tvrdší je pro dítě lepší

Odborníci z oblasti ortopedie se shodují na tom, že tvrdší matrace je pro malé děti vhodnější. Správná tuhost se nejlépe určuje tak, že se nikde neprohýbá a ležícímu dítěti je ve všech polohách dokonalou oporou páteře, aby nedocházelo k její deformaci. Mějte na paměti, že děti jsou v neustálém pohybu, proto je pro ně regenerace velice důležitá. Výběr správné matrace by proto měl být opravdu pečlivý a měl by zohledňovat také věk a váhu dítěte. Nesprávnou volbou můžete dítěti zadělat na velmi vážné problémy s páteří, které se v pozdějším věku jen stěží odstraňují. 

Výplň, potah, provedení

U nejmenších matrací je samozřejmostí, že jsou opatřené nepromokavým potahem, který lze lehce sundat a vyprat. Výplň vybírejte bez zón, důraz klaďte na prodyšnost a dostatečnou cirkulaci vzduchu. Vybírat můžete z klasických nebo eko výplní, které mají výborné vlastnosti. Na trhu dnes dostanete i matrace, které jsou z jedné strany pro miminka, z druhé dětské, čímž poslouží hned pro dvě vývojové fáze. 

Při výběru dětské matrace myslete především na to, že dítě tráví spánkem mnohem více času než dospělí.

Klíčová slova: