Menopauza: Jak lehce zhubnout i po přechodu

Odolného tuku v oblasti pasu se můžete zbavit mimo jiné i pomocí přerušovaného půstu
  |   zajímavost

Většina žen začne mít příznaky menopauzy po vstupu do čtvrté dekády jejich života. V těle totiž dochází k hormonálním změnám, které se projevují změnami nálad, návaly horka a mimo jiné také přibíráním na váze.

Po přechodu se totiž v našem těle mění rozložení tukových zásob, vlivem hormonálních změn se nám tukové zásoby začínají ukládat zejména v pase, jak na svém webu uvádí Mayo Clinic. Před, během a po menopauze se totiž v našem těle snižuje množství ženského pohlavního hormonu estrogenu a náš metabolismus se zpomaluje. Spojení těchto dvou jevů nám poté ztěžuje zhubnutí přebytečných kil, a to zejména těch uložených kolem pasu.

Cvičení

Pokud pravidelně nesportujete a chcete si udržet štíhlou figuru, po menopauze byste měly rozhodně začít. Stačí se věnovat i méně náročným fyzickým aktivitám, jako je mimo jiné i rychlá chůze, klíčem je ale pravidelnost. Podle Center pro kontrolu a prevenci nemocí by měli všichni dospělí lidé cvičit alespoň 150 minut týdně.

Stání je lepší než sezení

Pokud rádi čtete, díváte se na televizi nebo děláte jinou aktivitu, u které dlouho sedíte, zamyslete se nad tím, jestli ji nemůžete provádět i ve stoje. Dlouhodobé sezení je totiž spojeno s vyšším procentem tuku uloženého v oblasti břicha, což zvyšuje riziko vzniku cukrovky a dalších vážných zdravotních problémů, jak dokazují studie.

Načasování jídel

Při jídle byste se měli soustředit na to, aby váš jídelníček byl vyvážený a obsahoval především průmyslově nezpracované potraviny. Důležité je ale i načasování jednotlivých pokrmů, které vám pomůže zabránit přejídání se.

Období po přechodu je ideální na vyzkoušení metody přerušovaného půstu.

Jak na přerušovaný půst najdete zde.

Spánek

Řada z nás zapomíná na to, jak moc je při shazování přebytečných kil důležitý kvalitní odpočinek. Nedostatek spánku totiž může způsobovat, že během dne nebudeme mít dostatek energie, což má za následek téměř až nekontrolovatelnou chuť na pokrmy s vysokým obsahem cukru, jak na svém webu uvádí News Medical. Navíc, pokud budete vyčerpané, tak se s největší pravděpodobností nedonutíte k pravidelné dávce cvičení.

Zdroj: Everyday Health, Mayo Clinic, Centers for Disease Control and Prevention, National Library of Medicine, News Medical

KAM DÁL: Syndrom karpálního tunelu: Jak snadno předejít nehybnosti ruky.

Klíčová slova: