Nemůžete usnout? Víme proč, tyto přírodní léky vám zaručeně pomohou

Mezi léky na nespavost patří i extrakt z mučenky
 

Když se v noci nevyspíme, tak další den zkrátka nemůžeme fungovat tak, jak bychom chtěli. Kvalitní spánek nám pomáhá nejen k celkovému zdraví, ale dokonce i k lepší mozkové funkci. Dostatečný odpočinek je mimo jiné také prevencí hned několika vážných nemocí.

Studie dokazují, že kvalitní spánek pomáhá snižovat riziko vzniku potenciálně životu nebezpečných nemocí, mezi které patří mimo jiné také nemoci srdce, cukrovka a obezita, jak informuje web Healthline.

Někdy ale vlivem vysoké míry stresu nebo dalších faktorů zkrátka nemůžeme usnout, ať děláme, co děláme, a naše kvalita spánku klesá.

Naštěstí ale existuje hned několik přírodních léků, které vám s usínáním pomohou.

Melatonin

Tento hormon naše tělo produkuje v moment, kdy se chystáme spát, a dává tak našemu organismu najevo, že se blíží odpočinek.

Přirozeně tedy naše tělo produkuje tento hormon ve večerních hodinách. Někdy se ale může stát, že se tento cyklus produkce spánkového hormonu naruší a my poté večer zkrátka ne a ne usnout. V těchto momentech si můžeme účinně vypomoci doplňky stravy, které melatonin obsahují, dokazují to mnohé studie.

Kozlík lékařský

Velmi účinným pomocníkem při potížích se spánkem či usínáním je kořen kozlíku lékařského, jak potvrzují výzkumy.

Tuto bylinku najdete ve formě různých doplňků stravy, ale i jako součást některých přírodních náhražek kávy.

Ve velkém množství ale může způsobit také nepříjemné vedlejší účinky, mezi které patří velmi živé sny nebo bolest hlavy. Rozhodně tedy nepřekračujte doporučené dávkování.

Hořčík

Tento minerál našemu tělu prospívá hned několika způsoby. Hořčík kromě spánku a dalších procesů v těle zlepšuje také srdeční a mozkovou funkci.

Studie dokazují, že hořčík našemu tělu pomáhá s uvolněním svalů a také reguluje produkci spánkového hormonu, tedy melatoninu.

Levandule

Mezi notoricky známé léky na nespavost patří také aromatická levandule.

Studie naznačují, že není ani nutné si z levandule dělat čaj nebo sirup, stačí pouze, když ucítíte levandulovou vůni. Ideálním způsobem, jak pomocí této byliny léčit problémy se spaním, je tedy několik kapek levandulového oleje, které můžete nakapat do difuzéru či aromalampy.

Mučenka

Tato filalová rostlina je také známá pro své uspávací účinky.

Studie dokazují, že nejideálnější formou konzumace této rostliny je její extrakt. Další výzkumy, které porovnávaly, jak na naše tělo působí čaj připravený z této rostliny, zlepšení kvality spánku nezaznamenaly.

Zdroj: Healthline

KAM DÁL: Tento nápoj vám pomůže zhubnout. Zrychluje metabolismus a odbourává tuky.

Klíčová slova: