Ořechy jako superpotravina proti stárnutí

Z ořechů jsou jako superpotravina například často označovány mandle
  |   zajímavost |  Komerční sdělení

Víte, co jsou to tzv. superpotraviny? A že mezi ně lze zařadit i ořechy? Právě na to se podíváme v dnešním článku. Ořechy jsou totiž velice zdravou potravinou, jejíž potenciál zcela využívá jen málokdo.

Co jsou to superpotraviny?

Jako superpotraviny se označují potraviny, které jsou výjimečné svým složením. Mají například zajímavý podíl mikronutrientů (tedy tuků, bílkovin a sacharidů) nebo výjimečný obsah makronutrientů (tj. vitamínů a minerálů).

Má se tedy za to, že pravidelná konzumace těchto potravin má příznivý vliv na zdravotní stav. Na druhou stranu je potřeba upřesnit, že termín „superpotravina“ nevymyslela příroda, ale člověk. Jinými slovy – jde o marketingové označení některých potravin, které má za cíl zvýšit jejich prodeje.

Neznamená to tedy, že pokud se začněte „ládovat“ superpotravinami, budete najednou mít dokonalé zdraví a trvalé mládí. Toho dosáhnete především vyváženou stravou, které by ale superpotraviny měly jednoznačně být součástí.

Proč lze ořechy označit jako superpotraviny?

Z ořechů jsou jako superpotravina například často označovány mandle. I obecně lze ale o oříšcích – nehledě na konkrétní druh – jako o superpotravinách mluvit.

Mají totiž unikátně vysoký podíl tuků a bílkovin a naopak minimální podíl sacharidů. Jsou ale především bohaté na nejrůznější vitamíny a minerály (v konkrétním obsahu mikronutrientů jsou mezi jednotlivými ořechy značné rozdíly). Zapomenout nesmíme na vysoký obsah antioxidantů a vlákniny.

Jaké mají ořechy benefity pro naše zdraví?

Pravidelná konzumace přiměřeného množství ořechů se všeobecně doporučuje. Ořechy totiž díky svému složení výrazně napomáhají ke správnému fungování organismu.

  • Pomáhají „normalizovat“ hladinu cholesterolu
  • Snižují riziko kardiovaskulárních onemocnění
  • Dodávají potřebné živiny pro správnou funkci mozku
  • Mají pozitivní vliv na imunitu
  • Napomáhají správnému trávení
  • Při správné denní dávce jsou vhodné do redukční diety
  • Přispívají ke zdravé pleti, oddalují její stárnutí

Výčet pozitivních zdravotních účinků by ale ještě mohl dlouho pokračovat. Pravidelná konzumace ořechů jednoznačně snižuje riziko onemocnění a problémů, které nejčastěji vznikají ve stáří.

Kolik ořechů (a jakých) denně sníst?

Ořechy nemusíte (a neměli byste) jíst po kilech, to by vám pak mohly rychle ovlivnit váš BMI index. Naopak stačí hrst ořechů denně. Nejlepší je mix různých typů oříšků, díky čemuž využijete toho, že každý druh má trochu jiný obsah vitamínů a minerálů. Oříšky si můžete přidat třeba do salátu, do jogurtu nebo do müsli. Chybu neuděláte, ani pokud je budete jednoduše samotné „uzobávat“. Pozor jen na to, že by mělo jít o oříšky v přirozené formě – tedy nikoliv o pochoutky solené nebo třeba máčené v čokoládě nebo různých ochucených sirupech.

Klíčová slova: