Otrava jídlem: Běžné potraviny, které jsou nebezpečné pro domácí přípravu

Nesprávný postup při přípravě krevet nám může způsobit velmi vážnou otravu jídlem
 

Nepříjemné příznaky otravy způsobené jídlem již zažila většina z nás. Patří mezi ně zvracení, žaludeční křeče a další velmi nepříjemné trávicí problémy. Nikdo z nás tento stav zkrátka znovu zažít nechce, je tedy důležité si uvědomit, jaké potraviny ho mohou velmi lehce způsobit.

Dokonce i jídla, která vaříme poměrně často a nepřipadají nám nijak nebezpečná, mohou být klasifikována jako riskantní.

Je velmi důležité si uvědomit, jaké potraviny nám mohou ublížit a jaké ne, a popřípadě se naučit, jak některé z nich co nejlépe připravit, abychom neohrozili naše zdraví nebo zdraví našich dětí a dalších členů rodiny.

To, že se šéfkuchaři v restauracích musí v kuchyni řídit přísnými pravidly, není jen tak. Toto kontrolované chování zajišťuje dodržení určitých hygienických standardů, a chrání tak hosty daného zařízení.

Doma ale na tato pravidla často zapomínáme. Dokonce i ve své kuchyni byste měli zajistit, že tam mimo jiné při vaření nejsou přítomni žádní domácí mazlíčci. To ale není vše, samozřejmě bychom si při vaření také měli často mýt ruce a ujistit se, že přesně víme, jak se připravují ingredience, ze kterých se chystáme uvařit večeři. Jinak by totiž naše snahy mohly mít katastrofální následky.

Paul Rossiter, který se živí jako šéfkuchař již 20 let, prozradil, jaké běžné ingredience jsou těmi nejrizikovějšími.

Rýže

Na tento seznam patří dokonce i obyčejná rýže, kterou nejspíše podezříval jen málokdo. Tuto uvařenou obilovinu byste měli sníst do 24 hodin od její přípravy, konzumace rýže déle od jejího uvaření nebo její ohřívání více než dvakrát nám může způsobit otravu jídlem.

„Na rýži se totiž velmi daří jednomu typu bakterie s názvem bacillus cereus. Zanedlouho je schopná si na rýži utvořit spóry, které mají tvrdé obaly, a nelze je tedy zničit opětovným ohřevem této přílohy, což nám může způsobit nemalé problémy. Tato bakterie má na svědomí nesčetné množství křečí a zvracení, které způsobují její toxiny,“ vysvětlil Rossiter.

Kuře

Všichni víme, že se kuřecí maso musí dobře propéct, jinak je jeho konzumace ruskou ruletou. Tento druh masa totiž v syrové formě obsahuje bakterie, které nám mohou způsobit četné trávicí potíže.

Mimo dobrou techniku vaření kuřecího masa je nutné také zajistit, že všechny kuchyňské potřeby, které se syrovým kuřecím masem během jeho přípravy přijdou do kontaktu, náležitě vyčistíme. Jinak by se tyto závadné bakterie mohly pomocí nožů nebo kuchyňských prkének lehce rozšířit na další potraviny.

Krevety

Tyto malé mořské živočichy je nutné vařit do té doby, dokud neuvidíme, že mají růžovou barvu. Nejdůležitější ale je si dávat velký pozor při jejich přípravě.

Podobně jako u syrového kuřecího masa je nutné zajistit, aby štávy z těchto mořských plodů nekontaminovaly naše kuchyňské potřeby bakteriemi, které obsahují. V případě, že přijdou do kontaktu s nožem nebo miskou, je nezbytné tyto věci okamžitě a pečlivě umýt.

Bakterie, které se do naší kuchyně mohou dostat spolu s krevetami, nám totiž mohou způsobit velmi vážnou otravu jídlem, která může dokonce vyžadovat i hospitalizaci.

Zelenina

Dokonce i obyčejná, nevinně vyhlížející zelenina nám může způsobit velké problémy.

Na jejím povrchu se totiž mohou vyskytovat různé druhy bakterií, které poté spolu se zeleninou putují na naše talíře, tedy jen v případě, pokud zeleninu pořádně neomyjeme.

Zdroj: Express

KAM DÁL: Vysoký krevní tlak lze snížit okamžitě. Vědci zjistili, který nápoj to dokáže.