Paušální daň a hypotéka: jak může živnostníkům zkomplikovat žádost o úvěr na bydlení?

Nově budou žadatelé o hypotéku dokládat přehled o příjmech a výdajích nebo výpis z podnikatelského účtu
  |  Komerční sdělení

Na první pohled se zdá, že nová paušální daň pro živnostníky má jen samé výhody. Přinést ale může i komplikace, a to zejména při žádosti o hypotéku nebo jiný úvěr. Důvod je jednoduchý – doposud banky posuzovaly úvěruschopnost klientů z řad malých podnikatelů hlavně pomocí daňového přiznání.

To ale OSVČ s paušální daní od roku 2022 podávat nebudou. Existují tedy jiné cesty, kterými banky nebo nebankovní instituce posoudí bonitu žadatele

Řešení se zatím hledají

Banky i nebankovní instituce samozřejmě chtějí svým klientům maximálně vyhovět. Zatím tedy testují různé možnosti a hledají cesty, jak si se schválením hypotéky nebo spotřebitelského úvěru poradit i bez daňového přiznání. 

Zástupci bank se shodují na tom, že rozhodně nechtějí některou skupinu podnikatelů znevýhodňovat. Důležité je tedy do roku 2022 nastavit schvalovací procesy, aby pak bylo možné uspokojit potřeby co největšího množství žadatelů. 

„Jsme přesvědčeni, že v průběhu tohoto roku upravíme naše úvěrovací analýzy takovým způsobem, aniž bychom při úvěrování jakkoli diskriminovali klienty s paušálním daňovým přiznáním. Jakkoli se může stát, že od klientů, danících paušálem, budeme požadovat více dokumentů a informací pro posouzení jejich úvěruschopnosti,“ říká Filip Hrubý, tiskový mluvčí České spořitelny.

Bez digitální stopy už to nepůjde

Nově budou žadatelé o hypotéku dokládat přehled o příjmech a výdajích nebo výpis z podnikatelského účtu. Nejsložitější situace nastane pravděpodobně u těch, kteří si nevedou žádnou evidenci a zároveň většina jejich transakcí probíhá hotovostně. V takovém případě nebudou mít finanční instituce moc možností, jak si ověřit, že klient dokáže bez problému splácet.

Digitalizaci urychlila pandemie

Digitalizaci systému schvalování hypoték nahrála i pandemie koronaviru. Většina lidí včetně podnikatelů začala více využívat platby kartou a další bezhotovostní operace, které usnadňují sledování jejich digitální stopy. 

Všechny finanční instituce tedy mají možnost sledovat takzvané behaviorální skóre klientů, tedy jejich chování na účtu, které mnohdy prozradí mnohem více než daňové přiznání. Digitální data si navíc můžou jednoduše předávat mezi sebou.

Svou bonitu zlepšíte včasnými splátkami

Každou další půjčku doporučujeme pečlivě zvážit. Pokud už si ji ale vzít musíte, měli byste si dát pozor na včasné splácení. Jakmile banka uvidí vaši snahu, může váš případ posoudit individuálně a hypotéku vám výjimečně poskytne i v nestandardní situaci.

Další možnost představuje rychlá půjčka před výplatou, která vám pomůže vyhnout se problémům v situacích, kdy byste si kvůli splátce hypotéky museli odpustit jiné důležité věci. 

Může také sloužit v případě, že vás ke koupi nemovitosti žene nespokojenost se svým současným obydlím. S pártisícovou půjčkou získáte dostatek prostředků na vylepšení různých nedostatků, díky čemuž budete schopni koupi domu či bytu odložit na dobu, až budete bonitnější.

Pamatujte ale na to, že jde o krajní řešení. Pokud se k němu uchýlíte jednou za rok v období nečekaných výdajů nebo jiných nutných situacích, vůbec nic se neděje. Pravidelně byste si však tento typ půjčky raději brát neměli.