Polévková dieta se stala hitem. Proč je tak oblíbená?

Při polévkové dietě je ideální soustředit se na vývary s velkým množstvím zeleniny
  |   zajímavost

Dieta založená na polévkách se letos stala jedním z nejoblíbenějších způsobů, jak se zbavit přebytečných kil. Slibuje totiž rychlé a viditelné výsledky už za několik málo dní. Jsou tu ale i určitá rizika.

Jako polévkovou dietu můžeme označit jakýkoliv jídelní plán, který se skládá pouze z polévek a slibuje jeho uživatelům rychlé výsledky v oblasti hubnutí. Většinou tato dieta trvá pouze 5 až 10 dní. Její delší trvání by totiž mohlo být podle některých expertů zdraví nebezpečné.

„Koncept konzumace polévek za účelem hubnutí už je známý celá desetiletí. Odborníci ale před podobnými dietními plány varují, protože postrádají dostatek živin a nejsou udržitelné. Já osobně si myslím, že je chytré doplnit polévkami hlavní jídla, protože jsou syté a nízkokalorické,“ uvedla pro web Very Well Fit výživová specialistka Chrissy Carrol.

Podle expertky na výživu by se tedy lidé, kteří chtějí zhubnout několik přebytečných kil a změnu si udržet, měli zaměřit spíše na udržitelný vyvážený jídelníček, který mohou polévkami doplnit. Ideální je údajně do jídelníčku zařadit zeleninové polévky jako doprovod oběda či večeře. Tento typ polévek vám totiž pomůže se cítit plně, a tak i snížit celkový příjem kalorií.

Pokud ale přece jen chcete polévkovou dietu vyzkoušet, rozhodně se ji nepokoušejte držet déle, než je doporučeno. Mohlo by to mít negativní účinky na vaše zdraví.

Jídelní plány nejrůznějších polévkových diet se sice liší, ale trendy zůstávají stejné. Ideální je zvolit polévky založené na hovězím, kuřecím nebo zeleninovém vývaru doplněné o co největší množství zeleniny.

Mezi zeleninu, která se v polévkových dietních plánech často objevuje, patří celer, květák, kapusta, zelené fazole, zelí a špenát. Samozřejmě ale jde spíše o doporučení, zeleninu do vašich dietních polévek můžete zvolit podle chuti.

Důležité ale je, abyste se při jejich přípravě vyhnuli smetaně, mléku, zakysané smetaně, sýru a dalším podobným ingrediencím, které by z dietní zeleninové polévky mohly udělat kalorickou bombu. Mezi takové přísady patří i těstoviny do polévek.

Dávkování polévek se liší plán od plánu. Některé se skládají pouze ze tří polévek denně, v některých jich najdete i pět. Při dávkování tedy záleží jen na tom, jaký plán si vyberete. Doporučuje se ale udržet si stejný počet jídel denně, jen je na několik dní nahradit polévkou.

Zdroj: Very Well Fit

KAM DÁL: Demence: Ochrání vás před ní jeden obyčejný nápoj.

Klíčová slova: