Posílení imunity: Díky těmto běžným potravinám v zimě nic nechytnete

Imunitu dokáže posílit i hořká čokoláda
 

Existuje hned několik způsobů, jak posílit náš imunitní systém. Jedním z těch nejúčinnějších je úprava jídelníčku, především tedy zařazení potravin bohatých na antioxidanty a další prospěšné látky. Jedná se o bobule, přílohy, ale i laskominy.

Imunitní systém v našem těle při setkání s patogenem vytváří imunitní reakci, která nám pomáhá se nevítaných bacilů a virů zbavit. K této reakci sice dochází přirozeně, ale její síla záleží také na naší stravě a celkovém životním stylu.

Tyto potraviny vám pomohou zvýšit sílu imunitní reakce.

Borůvky

Tyto bobule obsahují antioxidant s názvem anthocyanin, který v těle pomáhá posilovat imunitu. Potvrdila to studie z roku 2016, která mimo jiné poukázala na to, že blahodárně působí na náš dýchací systém.

Hořká čokoláda

Dokonce i "sladkosti" mohou obsahovat antioxidanty. V hořké čokoládě můžeme najít theobromine, což je antioxidant, který naše buňky chrání před volnými radikály, a tím také přispívá k posílení imunitního systému.

Volné radikály naše tělo produkuje při trávení potravy, ale také když se setká s nějakým druhem znečištění. Tyto molekuly poté přispívají ke vzniku různých nemocí, a tedy i oslabují naši imunitu. Mohou totiž vážně poškozovat buňky v těle.

Kurkuma

Toto sytě žluté koření je známé pro své blahodárné účinky již po staletí. Často je využívané v alternativní medicíně a je známo, že pomáhá zesilovat naši imunitní reakci.

Výzkumy poukazují na to, že má protizánětlivé účinky a obsahuje celou řadu antioxidantů.

Tučné ryby

Ryby s vysokým obsahem tuku, jako jsou mimo jiné makrela, tuňák a losos, obsahují velké množství omega 3 mastných kyselin.

Dlouhodobá konzumace tohoto typu tuků může snížit riziko vzniku artritidy, jak dokázala studie z roku 2014. Tato nemoc je s imunitním systémem úzce spojená. Jde o autoimunitní chorobu, artritida způsobuje to, že imunitní systém bezdůvodně napadá zdravé části těla a způsobuje tak lidem, kteří tímto onemocněním trpí, nesnesitelnou bolest.

Brokolice

Tato zelenina je skvělým zdrojem vitamínu C a velkého množství antioxidantů. Rozhodně tedy není na škodu brokolici pravidelně zařazovat do našeho jídelníčku.

Batáty

Tento druh brambor, jak už napovídají svou oranžovou dužinou, obsahují beta karoten, antioxidant, který nám pomáhá předcházet poškození kůže před škodlivým UV zářením.

Zdroj: Medical News Today

KAM DÁL: Prověřené způsoby, jak si lehce a především účinně zvýšit imunitu.