Přírodní sladidla do cukroví: Sáhnout můžete po stévii, xylitolu i medu

Přírodní sladidla do cukroví vybírejte pečlivě
  |   zajímavost

Přírodní sladidla představují alternativy ke klasickému bílému cukru. Nabízí přitom hned několik různých výhod a lepších vlastností podle toho, o jaké konkrétní sladidlo se jedná. Menší kalorická hodnota, vyšší sladivost nebo vhodná konzistence tak přímo lákají k vyzkoušení méně tradičních receptů na vánoční cukroví.

Přírodní sladidla jsou možná široký pojem, jejich úkol je ale společný. Dosladit cukroví nebo jinou dobrotu a nahradit tak klasický rafinovaný řepný cukr. Pro pečení je však důležité vybrat takový druh sladidla, který bude mít nejenom optimální chuť, ale i správnou konzistenci pro pečení. Podívejte se na několik tipů, které můžete během vánočních příprav vyzkoušet.

Med

Oblíbené sladidlo, které se již běžně vyskytuje například v receptu na perníčky. V porovnání s cukrem je med nutričně zajímavější, protože obsahuje vitamíny, minerální látky a nejrůznější enzymy. Pečením a tepelnou úpravou se však tyto vlastnosti z velké části ztrácí. Med ale rozhodně vyzkoušejte u receptů na rychlé nepečené cukroví.

Obilné a ovocné sirupy

Hojně využívané jsou i nejrůznější sirupy. U nich je však potřeba rozlišovat, jestli mají neutrální chuť, jako například agávový sirup, a nijak tak neovlivní chuť výsledného receptu. Druhou pomyslnou skupinou jsou sirupy se specifickou chutí, kam patří například javorový, kokosový, z ječného sladu nebo datlový sirup. Jejich použití už může ovlivnit chuť hotového cukroví. Při používání sirupů si pohlídejte i následnou konzistenci těsta, protože v porovnání se sypkým cukrem může být nutné přidat více mouky nebo jiné pevné složky.

Při používání různých druhů sladivých sirupů si ohlídejte i jejich sladivost v poměru k cukru. Podle toho upravte celkový recept, aby cukroví nebylo až příliš sladké.

Stévie a xylitol

Mezi další druhy přírodních sladidel patří stévie. Má velkou sladivost a neobsahuje žádné kalorie. I díky tomu se používá jako sladidlo vhodné pro diabetiky. Nijak neovlivňuje hladinu cukru v krvi. Sehnat se dá v podobě sypkého prášku i jako tekutá.

Xylitol se vyrábí z břízy a vyniká vysokou sladivostí a nulovou kalorickou hodnotou. Má však poměrně specifickou chuť s jakýmsi chladivým dozvukem. Může tak poměrně znatelně ovlivnit chuť cukroví, ale záleží, jak ho použijete a s jakým kořením zkombinujete.

Zdroj: www.downtoearth.org, www.jimejinak.cz

KAM DÁL: Péče o pleť v zimě: Co nedělat a jak podpořit hydrataci.