Péče o pleť v zimě: Co nedělat a jak podpořit hydrataci

Pro péči o pleť pomůže i mechanická ochrana v podobě oblečení
  |   zajímavost

Zimní péče o pleť má svá specifika a pravidla, která se vyplatí dodržovat. Mrazivě chladný vzduch v kombinaci s přetopenými místnostmi dává pokožce zabrat. Podívejte se, jak vybrat ten správný pleťový krém do mrazu a proč je důležité používat SPF v zimě.

Péče o pleť v zimě má s letním obdobím společných hned několik bodů. V první řadě je důležité zajistit optimální hydrataci a s tím spojenou výživu. Aby toho nebylo málo, přidává se také neustálá potřeba používání krémů s ochranným SPF faktorem, protože i v zimě často svítí slunce, které může být kvůli odrazům od sněhu poměrně silné.  

Zásady péče o pleť v zimě

Víceméně bez ohledu na typ pleti je nutné v zimě nešetřit s dostatečnou výživou a hydratací. Mezi běžně používanou kosmetiku v tomto období patří mastnější a vydatnější krémy. Pro maximální efekt je důležité denní ošetření ideálně ráno i večer. Přidat můžete výživná séra plná vitamínů a jednou týdně si dopřejte pleťovou masku. Pomoci může i mechanická ochrana pleti, která spočívá v dostatečném oděvu, jako jsou čepice, šála nebo čelenka.

Naopak se snažte omezit horké koupele. Pro příležitostné relaxování v horké vaně nezapomeňte přidat alespoň pár kapek oleje. Otevřené póry po horké koupeli zároveň velmi dobře přijmou výživu, tak toho využijte pro náležitou péči.

Hydratace pleti v zimě a SPF krémy

Dostatečnou hydrataci pleti v zimě je důležité podpořit nejenom správnými krémy a kosmetikou, ale také zevnitř dostatečným pitným režimem. Problematický je suchý vzduch v místnosti, což můžete zlepšit používáním zvlhčovače. Kombinace všech těchto postupů vám pomůže udržet pleť dostatečně hydratovanou.

I když se to nezdá, umí v zimě slunce zasvítit opravdu vydatně. A to především na horách, kde se paprsky odráží od bílého slunce, takže se můžete opálit nebo spálit v obličeji. Proto ani během zimy nezapomínejte na používání krému s ochranným faktorem. Pro běžný den stačí SPF 30, ale na hory a slunečné dny, kdy je venku zároveň sníh, volte ideálně přípravky s SPF 50+.

Vyberte pleťový krém do mrazu

Výběr správného krému do mrazu je pro výživu a hydrataci pleti naprosto zásadní. „V zimě bych doporučila přípravky s mastnější texturou, zejména různé masti a výživné pleťové krémy obsahující minerál zinek, vitamin E a skvalén. Naopak bych se vyhýbala produktům s parabeny, lanolínem, peru balsamem a různými parfemacemi, které by mohly pokožku dráždit,“ uvádí dermatoložka MUDr. Katarína Třísková.

Zdroj: www.reidhealth.org, www.everydayhealth.com, blog.medicomclinic.cz

KAM DÁL: Nemocní mohou ušetřit peníze: Pojišťovny jim vrátí i velké sumy za léky.