Silná imunita: Jaké běžné potraviny určitě přidat do jídelníčku?

S posílením imunity vám pomůže mimo jiné i kajenský pepř
  |   zajímavost

Posílit si obranyschopnost můžete celkem snadno i bez pomoci nejrůznějších doplňků stravy, které se mohou často pořádně prodražit. Poslouží vám dokonce i několik běžně dostupných pokrmů, které bychom měli konzumovat nejlépe každý den.

Imunitní systém nám pomáhá chránit náš organismus před celou řadou nemocí. Celkový životní styl každého z nás má na naši obranyschopnost poměrně velký vliv, může ji oslabit, ale i posilnit. Mezi faktory, které imunitu ovlivňují nejvíce, patří mimo jiné i náš jídelníček.

Existuje hned několik běžných potravin, které byste měli do vaší stravy zařadit, podporují totiž obranyschopnost.

Zázvor

Tento chuťově výrazný kořen obsahuje celou řadu antioxidantů a dalších účinných látek. Má protizánětlivé vlastnosti a je velmi účinný v boji proti virům a bakteriím, jak dokazují výzkumy. Můžete ho přidat do polévek, dresinků, nebo si z něj udělat čaj.

Česnek

Tato aromatická potravina má fanoušky po celém světě, a to nejen kvůli výrazné chuti, kterou dokáže vylepšit celou řadu jídel, ale i kvůli jeho pozitivním účinkům na naše zdraví. Studie dokazují, že má mimo jiné i protizánětlivé účinky.

Citrusy

Tento druh ovoce obsahuje velké množství vitamínu C, který je známý pro své blahodárné účinky na naše zdraví. Mimo jiné také posiluje imunitu, jak dokazují výzkumy. Toto ovoce si můžete vychutnat mimo jiné i jako svačinku, formou čerstvého džusu nebo vymačkat šťávu z citronu do salátové zálivky.

Kajenský pepř

Tento druh pepře pomáhá nejen s posílením imunity, jak dokazují studie, ale i zmírnit symptomy astmatu. Mimo jiné také obsahuje celou řadu antioxidantů, které předcházejí poškození buněk. Můžete ho přidat všude, kam byste dali obyčejný černý pepř.

Zelený čaj

Tento druh čaje obsahuje látky zvané jako polyfenoly. Má na náš organismus protizánětlivé, ale i povzbuzující účinky. Vyhněte se proto jeho konzumaci pozdě večer.

Zdroj: India, National Library of Medicine

KAM DÁL: Menopauza: Jídla, která vám pomohou zmírnit symptomy.