Skvrny na matraci: Jak je účinně a levně vyčistit i doma

Skvrny na matraci můžete vyčistit poměrně snadno i bez pomoci profesionálů
  |   zajímavost

Matrace jsou jedním z těch vůbec nejpoužívanějších předmětů v našich domovech. Řada z nás ale na jejich pravidelné čištění zapomíná, a to je chyba. Praní prostěradla rozhodně nestačí. Špína se může v matraci pořádně nahromadit.  

Někteří lidé matrace nečistí dostatečně a jiní dokonce vůbec. To může být ale hazard se zdravím. Pravidelné praní prostěradla totiž rozhodně není dostačující. V matraci se dokonce i přes prostěradlo může hromadit špína. Můžete tam najít odumřelou kůži roztoče, odpadní látky produkované roztoči a další nečistoty.

Dlouhodobé vystavení těmto nečistotám může mít hned několik negativních účinků na naše zdraví, je proto nezbytné matraci čistit pravidelně. Naštěstí je to mnohem jednodušší, než si myslíte.

K dokonalému domácímu vyčištění matrace budete potřebovat:

  • jar na nádobí
  • prací prášek
  • prášek do pečiva
  • vysavač s nástavcem na čalounění
  • čisté hadry na úklid
  • studenou vodu

Nejdříve z postele sundejte prostěradla, povlaky na polštáře a potahy matrací a vyperte je, zatímco budete čistit matraci. Nezapomeňte nastavit teplotu praní na co nejvyšší, to vám pomůže zbavit se roztočů, kteří na našem povlečení žijí.

Jak lehce odstranit žluté skvrny na polštářích najdete zde.

Nejdříve matraci vysajte pomocí nástavce na čalounění a dejte si záležet na tom, abyste nevynechali ani její okraje. Poté je čas na čištění jednotlivých skvrn na matraci, pokud tedy nějaké objevíte.

Na skvrny biologického charakteru, mezi které patří pot, krev, moč a další, je ideální použít směs jaru na nádobí a vody. Dávejte si ale pozor, abyste matraci příliš nenamočili, mohli byste ji tak poškodit. Ideální je na skvrnu aplikovat pouze pěnu, která při smíchání jaru na nádobí a vody vznikne, nebo směs nasprejovat na čistý hadřík na úklid a snažit se nečistoty odstranit pomocí hadříku. Dále navlhčete další hadr studenou vodou a skvrny dočistěte.

Pokud nemáte možnost dát matraci vyschnout ven na čerstvý vzduch a slunce, tak ji celou posypte jedlou sodou a nechte prášek několik hodin působit, čím déle, tím lépe. Jedlá soda matraci zbaví nepříjemných pachů a také do sebe nasaje přebytečnou vlhkost. Otevřete okna do místnosti, sluneční paprsky vám pomohou zbavit se bakterií a plísní na matraci.

Nakonec stačí jen jedlou sodu vysát a máte hotovo. Poté matraci otočte a postup zopakujte i na její druhé straně.

Zdroj: Architectural Digest

KAM DÁL: 10 tipů, jak šetřit s vodou: Zvládne to každý.

Klíčová slova: