Těhotenství týden po týdnu: 8. týden

V 8. týdnu těhotenství je viditelná síť krevních cév a je slyšitelná srdeční aktivita
  |  Komerční sdělení

Osmý týden těhotenství je důležitý milník ve vývoji plodu. V druhém měsíci začíná miminko svým vzhledem připomínat člověka, i když je zatím veliké asi jako fazole. V tomto období se nemění jen plod, ale také fyzický a psychický stav těhotné ženy. Velký příliv hormonů může způsobovat únavu, nevolnosti, podrážděnost nebo takzvané „chutě“. Na co se připravit v 8. týdnu těhotenství?

Vývoj plodu v osmém týdnu těhotenství

Během prohlídky u gynekologa je na běžném i 3D ultrazvuku vidět, že plod se dostává do finální embryonální fáze. V osmém týdnu těhotenství má vytvořenou většinu systémů a orgánů a měří zhruba 2–3 centimetry. Od konce druhého měsíce se bude dítě v děloze dále vyvíjet a přibývat na váze.

Velkou rychlostí se u plodu začínají vyvíjet končetiny a na chodidlech a rukou začínají být patrné prsty. Hlava je zatím výrazně větší než zbytek těla a začínají na ní být vidět oční víčka, jazyk a nos. Rychlý rozvoj probíhá také u mozku, nervové soustavy a vnitřních orgánů.

V 8. týdnu těhotenství je viditelná síť krevních cév a je slyšitelná srdeční aktivita. Kapacita srdce se zvyšuje a srdeční tep se ustaluje. Z embrya se pomalu začíná stávat malý člověk.

Do této chvíle plnily hlavní úkol při udržení těhotenství vaječníky, které produkovaly hormon progesteron. Nyní přichází na řadu placenta, aby tento úkol přejala. Ženy, které otěhotněly prostřednictvím umělého oplodnění, musejí tento hormon přijímat v umělé podobě v tabletách, čípcích nebo nitrožilně.

Připravte se na fyzické i psychické proměny

V prvním trimestru a především v jeho druhé půlce se v těle těhotné ženy zásadním způsobem zvyšuje hladina hormonů. Ty do velké míry ovlivňují fyzický i psychický stav těhotné ženy. Mnoho nastávajících maminek bývá v tomto období podrážděných nebo trpí výkyvy nálad. Jedná se ale o zcela přirozený stav a není potřeba se jím nijak znepokojovat. U většiny žen se tato situace srovná kolem 12. týdne těhotenství.

Kromě nevolnosti může docházet také k poruchám spánku a větší únavě. Ničím neobvyklým nejsou také nevolnosti, především ty ranní. Pokud žena trpí silnými nevolnostmi, měla by si dávat pozor hlavně na to, aby u ní nedošlo k dehydrataci.

Změny probíhají i na tělesné úrovni. Na rozdíl od psychického rozpoložení jde první trimestr většině žen k duhu. Prsa a boky se zaoblují a získávají ženštější tvary. Vlasy nabývají na hustotě a lesklosti a kůže jenom září. Gynekologové a porodníci z reprodukční kliniky Gynem se shodují na tom, že ženy bývají v této fázi těhotenství pro muže nejvíce přitažlivé.

V prvním trimestru často přicházejí na těhotné ženy takzvané chutě. Pokud tedy máte v těhotenství na něco neodolatelnou chuť, není nic špatného na tom si to v rozumné míře dopřát. Velmi pravděpodobně se totiž jedná o signál těla, že něco potřebuje. Vyplatí se poslouchat své tělo a uspokojit jeho potřeby.

Osmý týden těhotenství patří mezi jednu z nejdůležitějších fází při přeměně embrya na plod. I přestože těhotenství není na ženě ještě příliš patrné, probíhají v těle ženy zásadní procesy. V tomto období je nejvyšší čas na pravidelná gynekologická vyšetření, prvotrimestrální screening a monitoring.