Tento jednoduchý zvyk pomáhá posílit imunitní systém. To ale není vše

Studené sprchy mohou mimo jiné pomoci i s depresí
  |   zpráva

V dnešní době je nutné posilovat naši imunitu mnohem více, než kdy dříve. Vir covidu na nás, zdá se, číhá na každém kroku a k němu se, zejména v chladných měsících, přidávají další nebezpečná onemocnění. Přidat si do své rutiny zvyky, které nám k silné imunitě pomohou tedy rozhodně není na škodu. Stačí jen třikrát týdně.

V zimních měsících si většina znás oblíbila dlouhé postávání v horké sprše, nebo relaxaci ve vaně napuštěné teplou vodou. V chladných a sychravých dnech se téměř může zdát, že bez horké sprchy, nebo vany zkrátka nemůžeme být.

Tento zvyk ale může mít negativní dopad na naše zdraví, a to zejména na zdraví naší pokožky.

Podle expertů mohou příliš teplé sprchy a vany způsobit vysoušení pokožky, akzémy, ale také zhoršovat stávající kožní problémy, jak uvedl web Allure.

Studené sprchy

Naproti tomu studené sprchy mají pro naše celkové zdraví hned několik neuvěřitelných benefitů. Sice nejsou tak příjemné jako ty teplé, ale lehce to svými zdravotními benefity vyváží.

Čeští vědci dokonce zdravotní benefity vystavení našeho těla studené vodě potvrdili v jednom z výzkumů.

Tato studie zkoumala muže, kteří si dávali studené sprchy třikrát týdně a na konci zkoumaného období výzkumníci potvrdili, že se těmto mužům skutečně posilnil imunitní systém.

Dále tento zvyk také pomáhá zlepšit krevní oběh pomocí zvýšení produkce určitých hormonů, které ho podporují.

Mezi další benefity studených sprch podle webu Healthline patří:

  • zklidnění pokožky
  • snížení bolestivosti svalů po cvičení
  • zlepšení kvality pokožky a vlasů

Podle profesora a dermatologického experta Adama Friedmana nám mohou studené sprchy pomoci s probouzením. Vystavení se chladné vodě totiž může zvýšit náš příjem kyslíku, tepovou frekvenci a ostražitost.

To ale není vše, podle některých studií vám nepříjemné vystavení se studené vodě, na které si ale časem zvyknete může pomoci také s psychickými problémy, mezi které patří i deprese.

Během sprchování se ve studené vodě totiž naše tělo vysílá do mozku celou řadu elektrických signálů, které mohou vyústit ve zlepšní našeho mentální stavu.

Zdroj: Allure, Healthline, National Library of Medicine

KAM DÁL: Vysoký cholesterol: Tento nebezpečný stav můžete rozeznat podle nohou.

Klíčová slova: