Vědci zkoumají, zda jsou mužské a ženské mozky opravdu tak odlišné. Někteří už mají jasno

Jak velký rozdíl je mezi ženským a mužským mozkem? Výsledky studií se neshodují
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Odnepaměti se lidé přou o to, jaký je rozdíl mezi ženským a mužským mozkem. Zatímco ženy si zakládají na schopnosti vykonávat více činností najednou, muži jsou pyšní na své řidičské umění a logické myšlení… Je to opravdu dáno stavbou mozku, nebo si jen něco nalháváme? Je logické, že se tomuto tématu věnují také vědci. Na co přišli?

 

Vědci po celém světě se více či méně věnují výzkumu mozku, a to mimo jiné i jeho odlišnostem u jednotlivých lidí i jejich skupin. Není divu, že již mnohokrát došlo i na porovnání mozků ženských a mužských. Pokud by ale teď kterákoliv skupina čekala jednoznačné vítězství, budou obě poloviny lidstva patrně zklamány.

Rozdíly jsou velké, tvrdí v Kalifornii

Dlouhodobým zkoumáním mozků mužů i žen došli kalifornští vědci k závěru, že se skutečně liší v systému svého fungování. Zatímco ženský mozek se při sledování pomocí tomografu jeví jako mnohem aktivnější ve svých částech, ovlivňujících například intuici nebo empatii, mužský mozek podle nich více podporuje koordinaci a vidění.

Logický závěr

Uvedené výsledky sledování jsou z pohledu evoluce a přirozeného dělení činností již pravěkých lidí poměrně přirozené. Ženy při péči o potomstvo vždy nutně potřebovaly právě schpnost empatie, vcítění se do potřeb svých dětí i celé skupiny, zatímco muži díky bystrému zraku a schopnosti koordinovat tělo v boji nebo lovu kořisti zajistili dostatek obživy.

Nejen kvůli „soutěži“

Vědci se ale rozdílnostmi mozků mužů a žen samozřejmě nezabývali jen z důvodu odhalení vítěze v pomyslné soutěži o chytřejší, nápaditější nebo jinak zdatnější polovinu lidstva. Podstatou jejich výzkumu bylo hlavně odhalení možných náchylností k nejrůznějším chorobám a poruchám chování, jako je alzheimerova demence, hyperaktivita, agresivita a další. Jak se dalo očekávat, výsledky testů potvrdily, že ženský mozek je náchylnější právě k alzheimerově chorobě, zatímco ten mužský generuje větší sklon k hyperaktivitě…

Jinde to tak jasně nevidí

Vypadá to ale, že stejně jako je jiná činnost každého jednotlivého lidského mozku, rozdílné jsou i závěry různých výzkumných týmů, zabývajících se stejným problémem. Vědci z Tel Avivské univerzity by tedy naopak přísahali na to, že žádné zásadní rozdíly mezi ženským a mužským mozkem neobjevili. Podle jejich mínění jsou stejně patrné rozdíly mezi mozky lidí stejného pohlaví, jako v porovnání s pohlavím druhým. Z výsledků jejich práce tedy vyvozují, že něco jako předem dané ženské nebo mužské vlastnosti neexistuje, a vše tedy prakticky ovlivňuje výchova a společnost.

Budeme si muset počkat

Na definitivní, jednoznačné a nezpochybnitelné výsledky si tedy budeme muset ještě nějakou dobu počkat. Každopádně se už teď můžeme sázet - proč si muži myslí, že jsou lepší v řízení auta, a ženy se domnívají, že se jejich manžel nedokáže postarat o dítě?

 

Klíčová slova: