Vitariánství je hazard se zdravím. Živá syrová strava bez tepelné úpravy a důležitých vitamínů navíc leze do peněz

Vitariáni mohou konzumovat syrové maso, většinou jsou ale také vegani
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Vitariánství je výživový směr, ve kterém se smí konzumovat pouze tepelně neupravené potraviny rostlinného původu a lehce stravitelné jídlo jako ovoce, zelenina, semínka, naklíčené obilí, ořechy či luštěniny. Souhrnně se tato strava označuje jako raw food (čerstvá živá strava), kdy podle vitariánů jídlo nesmí projít tepelnou úpravou nad 42 stupňů Celsia. K čemu je tato strava dobrá a co může přinést?

Vitariánství zakládá svou filozofii na zdravém a živém jídle, které nijak zvlášť tepelně neupravujeme. Zachová si tak více vitamínů. Tento způsob výživy není založený jen na ovoci a zelenině, ale také velkém množství ořechů. Raw food už z podstaty vylučuje konzumaci pečiva a jinak upravovaných příloh, píše se například na kleis.cz. Živočichové v přírodě taktéž nekonzumují tepelně upravenou stravu a to je základní argument vitariánství. Musí se myslet rovněž na to, že i konzumace raw food má svá pravidla. Při konzumaci se přemýšlí i na vhodnosti pořadí potravin podle stravitelnosti a neměla by se kombinovat zelenina s ovocem.

Nedochází k překyselení organismu

Stát se vitariánem neznamená změnit pouze jídelníček, ale přijmout celou filozofii. Při přechodu na tuto stravu mohou vitariáni pít čerstvé mléko a konzumovat mléčné výrobky, aby se lépe tělo postupně adaptovalo.

Poměrně hodně lidí volí tento způsob stravování jako dočasné opatření při redukčních dietách a díky enzymům, lehké stravitelnosti a všem ostatním prospěšným látkám, které zůstaly zachovány, dělené stravě (kdy nedochází k překyselení organismu a to urychluje proces trávení) jde o racionální a efektivní rozhodnutí.

Vitariánství je výživový směr založený na přijímání výhradně tepelně neupravených potravin rostlinného původu, mezi ně patří hlavně zelenina, ovoce, ořechy, semena, naklíčené obilí a luštěniny.

Velké množství energie i zlepšení imunity

Kdo přejde na vitariánství, tvrdí, že má najednou obrovské množství energie a zlepšila se mu imunita. Nemusíte být vitariánem, abyste alespoň vyzkoušeli živou stravu. Nejmoudřejší doba ke konzumaci raw food je právě léto, kdy máme i u nás v Česku k dostání čerstvé ovoce a zeleninu z lokálních zdrojů.

Navíc nestrávíme hodiny v kuchyni při vyvařování, nebudeme potřebovat dochucovadla, zbytečné a mnohokrát přepálené tuky, a tím ještě více přispějeme svému zdraví, protože takto předcházíme mj. i různým civilizačním chorobám.

Pozor na nedostatek zásadních vitamínů

Nesmíme zapomínat, že vše má svá úskalí a může dojít k různým deficitům minerálů a vitamínů. Zjistilo se, že vitariánům často chybí vitamín B12, vápník či vitamín D a třeba je tak doplňovat alespoň potravinovými doplňky. Vyvážené vitariánství je také mnohdy dost finančně náročné.

Při domácím klíčení semen a obilí mohou dokonce vznikat i nebezpečné plísně. Z důvodu omezeného výběru potravin musíme o to více dbát na jejich kvalitu a složení. Tepelná úprava však také není vždy na škodu. Vařením některých druhů zeleniny a ovoce naopak zvýšíme vstřebávání například železa, vápníku a karotenoidů o 200-500 %.

KAM DÁL: Ořechy mají skvělé léčebné vlastnosti. Pomáhají při cukrovce, zánětech i vašemu srdci.


To nejzajímavější do Vašeho e-mailu

Přihlášení k odběru newsletteru