Zdravé tuky tělo ničím nenahradí. Nesmíte však šlápnout vedle, jinak jde o zdraví

Takto vypadající pravidelná strava je rychlou cestou na hřbitov
Zobrazit fotogalerii (3)
 

V mnoha dietách je slovo tuk zatracované. Nic ale není černobílé. Správně zvolené tuky jsou pro naše tělo nenahraditelnými pomocníky. Takže třeba i nadcházející víkend se dá "přežít" bez toho, abyste se neustále přejídali a trpěli bolestmi žaludku.

Spolu s bílkovinami a sacharidy jsou tuky základní stavební jednotkou lidského těla a jeho buněčných stěn. Účastní se mnoha nevyhnutelných procesů, jako jsou syntézy hormonů nebo enzymů. Dále představují zásobárnu energie, jsou výstelkou mezi vnitřními orgány a podílejí se na termoregulaci. Tuky jsou v našem těle důležité, ale i tady platí, že všeho moc škodí. Zejména pokud jde o tuky škodlivé, tedy nasycené.

Co to vlastně je?

Nesprávné druhy tuků dokáží v těle napáchat množství škod a měli bychom je tedy omezovat. Za dobré tuky jsou považovány ty, které obsahují nenasycené a polynenasycené mastné kyseliny. Ty pomáhají udržovat dostatečnou hladinu tělu prospěšného cholesterolu. Naopak ty s obsahem nasycených chemických vazeb mastných kyselin mohou při nesprávné konzumaci zvyšovat hodnoty nechtěného cholesterolu, který může poškozovat cévy.

Zdravé tuky dodávají esenciální nenasycené mastné kyseliny, které si tělo nedokáže vyprodukovat samo. Nejcennější mastnou kyselinou je omega-3. Vedle omega-3 mastných kyselin se vyskytují ještě omega-6 a omega-9 mastné kyseliny. Omega-3 mastné kyseliny a z nich odvozené látky působí například protizánětlivě, proti shlukování destiček či zužování dýchacích cest. Zánět v těle přitom podporuje rozvoj onemocnění srdce, mozkových příhod, Alzheimerovy choroby a dalších civilizačních onemocnění.

Omega-3 mastné kyseliny jako prevence

Naše zdraví si můžeme do značné míry ovlivnit sami. Potřebné látky a živiny, které si tělo není schopné vytvořit samo, bychom mu měli dodávat. To platí zejména v případě omega-3 mastných kyselin, jejichž přísun závisí právě naší stravě.

Zdraví prospěšné nenasycené mastné tuky se vyskytují především v rostlinných olejích, jako jsou olivový, slunečnicový, řepkový či lněný a dýňový. Obsahují je také ořechy, mandle a semínka. Tím nejznámějším zdrojem omega-3 mastných kyselin jsou ryby.

Dejte přednost mořským rybám

Mořské ryby, jako je losos, tuňák či sardinka, mají podstatně vyšší obsah omega-3 kyselin než ryby sladkovodní. "Mořské ryby a rostliny jsou největší zásobárnou omega-3 mastných kyselin. Do tuku mořských ryb se dostávají právě z mořských rostlin. Záleží tedy na tom, zda je ryba volně lovená, nebo pochází z chovu. Pokud pochází z chovu, je obsah mastných kyselin závislý na stravě, jakou je krmena," říká MUDr. Zuzana Kala Grofová.

O jejich škodlivosti se hovoří pouze v případě nadměrné konzumace, která nám v našich zeměpisných šířkách nehrozí. "Můžeme bez obav jíst tresku, lososa i další běžné ryby. Opatrní bychom měli být pouze při konzumaci většího množství máslové ryby, která může způsobovat problémy s trávením a působit projímavě," doplňuje doktorka Grofová. Ze sladkovodních ryb je vhodný například pstruh, který je dostupnou a zároveň nejbezpečnější a biologicky hodnotnou rybou. Ryby však stále zůstávají na našem jídelním lístku spíše raritou.

KAM DÁL: Nejvíce lidí stále umírá na nemoci srdce a cév. Ze strachu z covidu podceňují prevenci a zemřou sami doma.