Zobat prášky, nebo zavolat na pomoc přírodu? Každý má svůj způsob, jak léčit chřipku

Zázvor, skořice, česnek, citron a med můžete doplnit o petržel, řapíkatý celer, kurkumu nebo chilli
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Zima je samozřejmě obdobím, kdy pro nemoc nemusíme chodit daleko. Lehce vás může potkat obyčejné nachlazení způsobené prostydnutím na některé z víkendových procházek. Nebo chřipka, kterou jste možná chytili v dopravním prostředku plném lidí po cestě do práce. Můžete do sebe sypat prášky, nebo se spolehnout na přírodu.

V obou případech spolehlivě pomáhají v boji s těmito nemocemi osvědčené přírodní prostředky plné vitamínů a dalších cenných látek. Tradiční zázvor, skořice, česnek, citron a med ale můžete doplnit o petržel, řapíkatý celer, kurkumu nebo chilli. Fresh či smoothie z několika těchto přírodních životabudičů jsou navíc vhodné také jako prevence proti chřipce.

Česnek, celer a další...

Česnek obsahuje zhruba 400 různých látek. Kromě vitamínů A, B, C a D a dobře vstřebatelných minerálů je to asi stovka sirných sloučenin, což jsou přírodní antibiotika účinkující proti bakteriím a virům, a dokonce i proti řadě plísní. Česnek dokáže účinně stimulovat naši imunitu a používá se jako prevence proti chřipce, rýmě a dalším infekcím horních cest dýchacích.

Řapíkatý celer je zdrojem nejen vlákniny a minerálů, ale také vitamínu C, karotenu a vitamínu skupiny B. Jablka mají vysoký obsah vitamínů, ale mezi jejich nejobdivuhodnější schopnost patří to, že dovedou regulovat chod mnoha vnitřních orgánů – posilují hlavně imunitní systém, krevní oběh a cévy. Nejbohatším zdrojem všech látek je slupka, takže jíst i odšťavňovat bychom měli jablka neloupaná.

Petrželový fresh

  • 4 kořeny petržele nejlépe i se zelenými částmi
  • 3-5 cm čerstvého zázvoru (množství závisí na vaší chuti)
  • 2 jablka
  • 1/2 lžičky kurkumy a 1/4 lžičky muškátového oříšku

Postup: Pevné suroviny postupně vložíme do lisu, na závěr přidáme koření a čerstvé konzumujeme.

Petržel obsahuje jedinečnou kombinaci živin a také 3krát více vitamínu C než pomeranč. Má velký podíl chlorofylu, který čistí krev a podporuje tvorbu nových červených krvinek. Společně s flavony se podílí na zvyšování okysličení krve, a tím i na zvýšení schopnosti detoxikace a léčebných mechanismů. Petržel je jedinečným zdrojem živin a také fantastickým zdrojem kyseliny listové, má močopudné účinky, snižuje krevní tlak a zlepšuje funkci ledvin.

Zázvor prohřeje celé tělo a má také relaxační účinky. Působí protizánětlivě a posiluje imunitní systém. Kurkuma má široké spektrum působení. Zvyšuje odolnost organismu, podporuje imunitu a celkovou regeneraci. Muškátový oříšek zajišťuje klidné trávení a podporuje chuť k jídlu.

Mrkvový fresh

  • 1 citron (pokud je bio, neloupejte a dejte i se slupkou)
  • 7 mrkví
  • 1 čerstvou chilli papričku

Postup: Vše dáme do lisu a ihned podáváme.

Citron je bohatým zdrojem vitamínu C, posiluje tak imunitní systém a obranyschopnost organismu. Zvyšuje ale také výkonnost, a ač je kyselý, pomáhá odkyselovat organismus.

Mrkev obsahuje celou řadu vitamínů, minerálů, stopových prvků a také selen, který je velmi důležitý pro náš imunitní systém. Zvyšuje odolnost organismu a chrání tělo před volnými radikály.

Chilli papričky výrazně posilují imunitu, a to díky obsahu vitamínů A, B a C a minerálů. Obsahují také kapsaicin, který působí jako antioxidant, chová se také jako přírodní antibiotikum, pomáhá při ucpaném nose a je nápomocný i v prevenci chronických zánětů dutin.

Kurkumovo-skořicový čaj

  • ½ lžičky sušené práškové kurkumy
  • ¼ lžičky práškové skořice
  • citrón
  • med podle vlastní chuti – cca polévkovou lžíci

Postup: Z kurkumy, skořice a medu ve větším hrnku smícháme pastu. Zalijeme vodou o teplotě cca 60 °C, přidáme citronovou šťávu a teplé pijeme.

Med obsahuje plno vitamínů, minerálů a enzymů. Je považován za jedno z nejsilnějších přírodních antibiotik, ničí bakterie a posiluje imunitu.