Ze Slaného do Velvar povede nová silnice. Obce si po 20 letech oddechnou

Konečně se lidé dočkají!
 

Zapracovat na zkvalitnění dopravy mezi městy Slaný a Velvary je rozhodně dobrý nápad. Možná se ještě letos bude realizovat nová silnice číslo 1/16, která je propojí. Silnice měla stát už dávno, protože obce pod náporem dopravy opravu trpí.

Rušná silnice uprostřed obce znamená zvýšenou hlučnost, prašnost, zápach, ale i vyšší nebezpečí nehod v obci. To se teď ale má změnit.

"Ta silnice tady měla vést už před dvaceti lety, doprava je tady šílená," vysvětlil Jan Bernášek, vedoucí odboru výstavby a životního prostředí z Městského úřadu Velvary. Ostatně kritická situace je zřejmá především v obcích mezi Slaným a Velvary.

Například v Luníkově se stačí chvíli postavit k silnici a snažit se přejít na druhou stranu. Úkol je to nesnadný a často jde doslova o život. "Obcemi takto projedou desetitisíce aut denně, nejhorší je kamionová doprava," popisuje problémy s dopravou Bernášek. 

Silnice přinese pozitiva především obcím, kterými vede velmi rušná komunikace, ale také Slanému, kde je pravidelně celé centrum a okolí supermarketů spíše parkovištěm než cestou. Oddychne si celé Mělnicko, obchvat dopravu udělá plynulejší a cestu do Prahy i do Chomutova podstatně zrychlí.

Dvouproudou silnici se širšími pruhy financuje Středočeský kraj a Ředitelství silnic a dálnic. Se stavbou byly problémy zejména proto, že vázl výkup pozemků. Ale zdržení bylo způsobené i zdlouhavou byrokracii.