Pražská MHD mění jízdní řády. Jak se bude jezdit nejen na Štědrý den a silvestra?

Od 24. prosince až do 2. ledna dojde ke změnám
 

Od 24. prosince až do 2. ledna bude pražská MHD jezdit podle změněných jízdních řádů. Doporučujeme vše dopředu nastudovat - časy, na které jste zvyklí, v mnoha případech platit nebudou. Zvláštní režim bude také o silvestrovské noci. 

Změny jízdních řádů nejsou v žádném případě jen kosmetické. Některé jsou docela velké, takže není radno nic podceňovat a spoléhat se na fakt, že "někdy něco pojede". Může se totiž stát, že už nepojede vůbec nic. To se týká zejména vlaků. Od šesti večer na Štědrý den bude jejich provoz omezen, ve 22 hodin pak úplně ukončen. 

Co se tramvají a autobusů v Praze týká, v jeden z nejkrásnějších dnů v roce budou jezdit podle sobotního jízdního řádu. Po šesté večer pak přejdou na noční provoz. "Metro dál pojede. Jeho interval bude dvacet minut, poslední vyrazí o půlnoci," vysvětluje mluvčí Dopravního podniku Jiří Štábl. 

Změny se týkají i následujícho dne. Na první svátek vánoční se první metro rozjede v pět hodin ráno, autobusy a tramvaje však budou jezdit až do sedmi podle nočních pravidel. Až pak přejdou na nedělní režim, který bude platit i 26. prosince. Od 27. do 30. prosince bude městská hromadná doprava jezdit podle prázdninových jízdních řádů platných pro pracovní den. Jezdit však nebudou tramvajové linky 4 a 21, šestnáctka pojede jen z Lehovce na Kotlářku.
 

Linka 119 bude v provozu v intervalu 20 minut s návazností na metro v zastávce Nádraží Veleslavín, další změny čekají zejména noční spoje. 

Co se silvestra týká, až do desáté hodiny večerní bude vše podle sobotních jízních řádů. "Od deseti asi do dvou hodin do rána bude zaveden smíšený provoz metra, nočních tramvají a vybraných denních autobusů, po zbytek noci prodloužíme posílený noční provoz, a to až do sedmi do rána," vypočítává Štábl.

Metro pojede až do dvou do rána, následovat bude jen tříhodinová pauza. V pět se tak opět rozjede první souprava. Na Nový rok se od sedmé hodiny ranní všechny spoje budou řídit nedělním jízdním řádem. Omezení platí i pro 2. leden, kdy se stále pojede podle prázdninových jízdních řádů.