Nejkrásnější mosty: Všimněte si, po kterých jezdíte

Mosty jsou nejen praktické, ale i krásné
 

Mosty nám usnadňovaly dopravu odpradávna. Než byl postaven drahý most, bylo nutné se přes vodu plavit na lodičkách a velké náklady plavit po vodě. Kde jsou ve Středočeském kraji ty nejkrásnější mosty? Možná vás to překvapí.

Most často přejedeme bez povšimnutí. Maximálně se kocháme výhledem z mostu. Stačí ale změnit perspektivu a můžete se kochat i samotnou stavbou. Od mohutných kamenných mostů až k dlouhým kovovým konstrukcím, všechny stojí za pozornost. 

Berounský most
Most pocházel už ze středověku. V Berouně jste se zkrátka nemuseli brodit ledovou vodou. První zmínka o berounském mostě je doložená z roku 1353. Víme o něm díky vdově Jarušce, která odkazuje svůj nemovitý majetek dětem a k popisu místa zmiňuje své polnosti u mostu. Most byl zčásti krytý a vedl z ostrova na Dolejší náměstí.

Byl postaven ze dřeva, lehce proto podléhal vlivům počasí. Později byl dřevený most několikrát zničen povodní, například při tání v roce 1570. Nicméně definitivně jej zničila až velká roku 1629. Následoval nespočet nových nekvalitních mostů, které byly ničeny.

Překrásný berounský most na dobové fotografii

Bakovský most
Silniční kamenný obloukový most vede přes Bakovský potok. Najdete ho v Královicích v okrese Kladno. Postavený byl v polovině 19. století a rekonstrukcí prošel v roce 2015. Sochy po obou stranách zobrazují svatého Václava a svatého Jana Nepomuckého. 

Bakovský most není dlouhý, jeho mohutnost a výzdoba vás však dostanou

Kolínský most 
Královské město Kolín si zasloužilo moderní obloukový železobetonový most. Ten vznikl v letech 1924-1927, a to na místě starého železného mostu. Ještě v letech 1410 vedl přes Labe dřevěný most, na němž se platilo mýto. Kdo na to neměl, musel přes vodu. Most byl opravován z vybraného mýta. Přes most dokonce fungoval i vodovod s železnými trubkami, jenže pak přišlo švédské vojsko a obrátilo Kolín na popel. Stavba nového mostu začala až před první světovou válkou a most byl pojmenován po Masarykovi. Stavba stála neskutečné 4 miliony korun. 

Technický div, drahý. ale krásný most v Kolíně

 

Klíčová slova: