Exkluzivní anketa Čtidoma.cz: Co vám do roku 2017 přejí hejtmanka, primátor a další politici?

Petr Tiso, zastupitel Středočeského kraje
Zobrazit fotogalerii (7)
 

Jeden rok končí, další už brzy začne. Kdy jindy bilancovat, hodnotit a plánovat, než právě teď? Oslovili jsme některé politiky činné ve Středočeském kraji a zeptali se jich mimo jiné i na to, co by přáli vám, tedy lidem, kteří v kraji žijí a dopadají na ně strasti i starosti všedního dne. 

Jak už to tak bývá, ne každý nám odpověděl. Někdo se mezi svátky věnoval relaxování a dovolené, jiným to třeba přišlo jako ztráta času, další možná prostě nechtěli pracovat. My ale děkujeme všem, kteří s námi v roce 2016 byli a podíleli se na fungování vesniček, měst i celého kraje. Kdo si tedy našel chvíli, aby se s vámi podělil o pár slov, a na co jsme se ptali?

1. Co byste popřál(a) obyvatelům Středočeského kraje do roku 2017?
2. Dáváte si do nového roku nějaká předsevzetí?
3. Co budete mít v roce 2017 jako svoji prioritu?


Jaroslava Pokorná Jermanová (hejtmanka kraje)
1. 
Středočechům bych chtěla popřát hodně zdraví. Také přeji, aby nám všem ta magická vánoční velkorysost vydržela co nejdéle. Abychom se dokázali povznést nad malichernostmi a dokázali jeden druhému přát jen to dobré. Abychom nebyli povrchní. Věřím, že jsme toho schopni. Věřím, že to je klíč ke spokojenému životu.
2. Novoroční předsevzetí si nedávám. Jsem cílevědomý člověk, pracuji tvrdě a snažím se jít ostatním příkladem. Kolegové říkají, že stojím nohama na zemi. Tak doufám, že mi to vydrží ☺. Moc si přeji, abych neztratila pokoru před lidmi, kterým jako hejtmanka sloužím.
3. Možná to bude znít jako klišé, ale mojí prioritou v roce 2017 bude především motivovat lidi kolem sebe. Kolegyně a kolegy na úřadu, starostky a starosty středočeských obcí, všechny Středočešky a Středočechy.

Věslav Michalik (starosta Dolních Břežan, radní kraje)
1. 
Středočechům přeji především pevné zdraví a osobní pohodu. Aby kraj fungoval pro lidi tak, že vlastně o něm ani neví.
2. Novoroční předsevzetí si nedávám.
3. Mou prioritou v kraji je rozběhnout spravedlivý systém rozdělování peněz obcím, zajistit co nejvíc peněz z EU fondu do infrastruktury středních Čech a zahájit intenzivnější spolupráci s Prahou.

Milan Volf (primátor Kladna)
1. 
Rád bych všem popřál, ať je těch následujících dvanáct měsíců plných radosti, osobních úspěchů a především pevného zdraví a rodinného štěstí. Ať se potkáte s co nejmenším počtem závistivých a hloupých lidí, mějte na paměti slova J. Wericha: „S blbejma nikdy nediskutujte, jednak je to ztráta času a jednak jim tím prokazujete laskavost, že je vůbec berete na vědomí.“ Našim kladenským hokejistům bych popřál super sezonu, aby se letos pořádně poprali v play-off a dostali se do baráže, volejbalistům přeji, aby se jim celou sezonu dařilo jako doposud, a divadlu bych popřál, aby si udrželo vysoko nastavenou laťku, aby jim vydrželo nadšení a skvělá parta, kterou se divadelníkům podařilo v Kladně vytvořit.
2. Předsevzetí jsem si nedával několik let, ale pro rok 2017 mám předsevzetí připravené.
3. Prioritou pro rok 2017 je stihnout všechny projekty, které jsme dva roky připravovali a v následujícím roce nás čeká jejich realizace. Budeme se nadále snažit rozvíjet naše město a zkvalitňovat život v něm.

Filip Kořínek (starosta Černošic)
1. 
Aby se kraj pod novým vedením stal jedním z nejlépe řízených v republice a aby to pro lidi mělo viditelný přínos.
2. Nedávám si. 
3. Aby se v Černošicích žilo ještě o kus lépe a ještě víc nás to tu bavilo a těšilo. 

Petr Tiso (zastupitel kraje)
1. 
Rád bych popřál obyvatelům Středočeského kraje, nechť všechny jejich kroky v roce 2017 provází jen zdraví a štěstí.
2. Předsevzetí si raději nedávám. Předcházím tím zklamání, že svá často velmi ambiciozní novoroční předsevzetí většinou nedodržím ☺.
3. Priorit pro rok 2017 mám hned několik: Abych byl dobrým otcem svých tří dětí, abych byl dobrým doktorem a manažerem na svém pracovišti v porodnici v Praze - Podolí a také abych jako politik v bavách Topky přispěl k úspěšnému rozvoji našich středních Čech. Přeji si, aby náš region prosperoval a byl ještě lepším místem pro život. 

Josef Vondrášek (starosta Rožmitálu pod Třemšínem, poslanec)
1. 
Především bych všem přál hodně zdraví a kus štěstí na cestě životem. Dále bych jim přál, aby nové vedení kraje pracovalo spravedlivě ve prospěch všech obyvatel kraje, jako tomu bylo za minulého vedení.
2. Předsevzetí je jednoduché – udělat co nejvíce pro rozvoj Rožmitálu pod Třemšínem, a tím i pro spokojenost našich občanů. Společným cílem je rozšiřovat a zlepšovat infrastrukturu obcí mikroregionu Třemšín.
3. Prioritou je příprava potřebné intenzifikace a modernizace ČOV v Rožmitále p. Tř., na kterou bude navazovat odkanalizování obce Vranovice a Sedlice, odkanalizování dvou částí města a jeho osady Voltuš, kde je v plánu také nutná vodofikace. Tradiční prioritou je údržba a včasné opravy místních komunikací a chodníků, kde si nějak musíme poradit bez dřívějších, tolik prospěšných dotací.

Vít Rakušan (starosta Kolína, 1. náměstek hejtmanky)
1. 
Přál bych nám všem, aby Středočeský kraj dával dostatek příležitostí vést kvalitní a hodnotný život. K čemuž, dle mého názoru, ještě mnohé schází. A za sebe garantuji, že pro zlepšení tohoto stavu udělám maximum.

2. Raději to nenazývám předsevzetím. Ale chtěl bych se zase dostat do běžeckého rytmu. Volební rok mi přidal na váze a ubral na sportovním nasazení. Času je méně, ale hlavně se nesmím vymlouvat a musím být na sebe přísnější. 

3. Prioritou v oblasti bezpečnosti je nová a velmi rozsáhlá koncepce prevence kriminality ve Středočeském kraji. Už teď pracujeme na novém webu, který danou oblast zastřeší a bude poskytovat informace, podporu i návody pro města a obce v kraji. V oblasti cestovního ruchu je to určitě založení nové příspěvkové organizace - Centrály cestovního ruchu Středočeského kraje. Ta bude, jak je tomu v jiných krajích zvykem, koncepčně řídit cestovní ruch. Je potřeba dát střechu destinačním managementům, vytvořit pro danou oblast vizi a strategii a začít chápat turismus a cestovní ruch jako důležitý ekonomický i kulturně-společenský faktor a potenciál. A také, což je osobní, nechci lidi v kraji zklamat. A nechci se zbláznit, ani změnit. I pro to udělám maximum.