Aleš Hušák kandiduje do Senátu: Chci kulomet do každé rodiny a Sazku jsem nezničil

 

Jeho kandidatura do Senátu mnohým dost možná způsobuje lehké mrazení v zádech. Aleš Hušák je pro většinu lidí kontroverzní postavou, která může za pád Sazky. Na druhou stranu slíbil postavit sportovní arénu, která by jinak nejspíš doteď nebyla. Může však dostát i věcem, které dává ve svém volebním programu?

Bývalý generální ředitel společnosti Sazka, která měla v době největší slávy roční zisky téměř 1,5 miliardy, nemusí budit důvěru potenciálních voličů. Sám si to moc dobře uvědomuje. Jako by však byl mužem paradoxů. Zároveň totiž tvrdí, že Senát je zbytečná instituce. Přesto do něj kandiduje ve volebním obvodě 25, tedy na Praze 6. "Důvod je snadný. Chci řvát, křičet a klást otázky. Kromě pojistky k ústavním zákonům jinak Senát nemá smysl," vysvětluje.

Jeho volební program není stručný - naopak, docela si počtete a několik věcí vás rozhodně zaujme. Třeba bod, ve kterém Hušák požaduje kulomet do každé domácnosti. "Souvisí to s propagandou, kterou na nás politici chrlí. Například řeči o válce s Ruskem. Pokud bude, kdo nás ochrání? Holandská armáda, španělská, nebo snad tři tisícovky amerických vojáků v Litvě? Životnost vojáka v boji jsou dvě hodiny. Vyzbrojit lidi je tak logické. Anebo ta válka nebude, což je také možnost. Ale ať nás o tom tedy politici přesvědčí, dají argumenty." 

Vystudovaný právník hodně a rád cestuje, na Menorce má dům. "V Praze na letišti po mně chtějí pas, stejně pak v Barceloně. Schengenský prostor je jen prázdná fráze. Bez dokladu bych nedojel vůbec nikam. Absolutně pak nerozumím tomu, že po Evropě pochodují desítky tisíc lidí, kteří žádné doklady nemají. Nikomu to nevadí. Proč ho ale chtějí po mně?" ptá se sám sebe Hušák.  

Nepřijde mu normální tyto lidi nazývat uprchlíky. To jsou podle něj ti, kteří svou cestu skončí v Turecku nebo Jordánsku. "Lidé, kteří jdou dál, jsou jen ekonomičtí migranti. Copak je třeba v Eritreji válka? Kladu si tedy otázku: Můžu jako občan České republiky vkročit na území jiného státu, aniž bych prošel kontrolou? Odpovídám, že nemůžu."

Zvýšení důchodů, je to reálné?
Ať má za sebou jakoukoli minulosti, dokázal splnit největší slib, který dal - postavit sportovní arénu, kterou nám budou závidět. Otázkou však je, zda by to samé zvládl s předvolebními sliby. Například důchod 15 tisíc korun. "To ale není nic, co by nešlo udělat. Podle mých propočtů by to v první fázi znamenalo zhruba 20 miliard ze státního rozpočtu. Z něj jde například 43 miliard na podporu solárních elektráren. Tak co přestat cpát peníze solárním baronům a dát to starým lidem? Další půl miliarda jde do neziskovek, které podporují uprchlíky. Proč mají monopolní podniky nízkou daň z příjmu, proč ročně odchází až 300 miliard z republiky na dividendech? Peněz je dost, jen chtít."

"Politici mluví o sociálně vyloučených lidech. Proč to nepojmenují tak, jak to je? Ti lidé jsou prostě chudí. Jen o tom žvaní a když padne slovo chudoba, všechny to vyděsí."


Podle Hušáka senioři většinou přežívají, nežijí plnohodnotně. "Vezměte si důchodce, který žije v okresním městě, nemusí to být hned Praha. Zaplatí nájemné a poplatky. Kolik mu zůstane, tři tisíce? Přitom když jim dáte víc peněz, utratí to v obchodech a státu se to vrátí. Samozřejmě bych to řešil podle jasného koeficientu. Více peněz jen těm, kteří pracovali, nebrali sociální dávky a tak dále. Navíc to může být kombinované. Něco hotově, něco různými slevami a úlevami. Netvrdím, že to vyřeším. Ale rozhodně tím důchodcům pomohu." 
 

"Bojuji proti politické korektnosti, je to vražda svobody slova v přímém přenosu. Příkladem je, že v USA se nesmí černochům říkat černoch, vymyslelo se tedy afroameričan. Přitom oni si mezi sebou běžně říkají negře. Naprostý nesmysl! Já tedy považuji za rasistické, aby mi někdo říkal bělochu."

Milion mladým s dětmi

Ze stejných zdrojů by chtěl získat peníze na podporu mladých rodin. Každé osobě, které se do věku 35 narodí v manželství tři děti, bude po určitou dobu nepřetržitě pracovat a bude mít do dvaceti let středoškolské vzdělání, by chtěl Hušák nechat vyplatit milion korun. Mělo by jít o kombinovanou metodou hotových peněz na předem dané věci a daňových slev.

Dvojice v manželství se třemi dětmi tedy dosáhne nejdéle do 35 let na dva miliony. "Dříve existovala úžasná věc, které se říkalo novomanželská půjčka. Třeba mně osobně moc pomohla v začátcích. Dnes se řeší, že vymíráme a jak podporovat mladé. Nikdo však nedělá nic konkrétního. Jasně, že dnes mají víc možností a do dětí se nehrnou. Na druhou stranu, když chtějí, nemají peníze."

Sazku mu nikdo neodpáře
Největší kaňkou na kreditu Aleše Hušáka je bezesporu Sazka. Bývalý ředitel tohoto kolosu se nebál toto téma otevřít. "Rád se o Sazce bavím, nedělá mi to žádný problém." Svůj odchod z vedení podniku nazývá brutální privatizací. "Nic jiného to nebylo. Někteří lidé dobře věděli, že je tam více jak jedna miliarda v keši. Je to však dlouhý příběh."

"Pád jedné z největších bank, Deutsche bank teď sledujeme v podstatě online. Nikdo nikoho nekritizuje, všechno probíhá v naprosté tichosti."

Jednu z hlavních rolí v něm však hraje i sám Hušák. Bentley, drahé obrazy, soukromý kuchař a tak dále. "Jen se tomu směju. Ano, v bentley jsem jezdil. Zůstalo nám tam stejně jako hummery, motorky nebo audiny. Přišel výherce a řekl, že auto nechce, že raději peníze. Stalo se. Do účetnictví jsem dával stejné náklady, ať bych jezdil oktávkou nebo bentley. Ty tolik propírané obrazy se kupovaly pro arénu jako investice, kdykoli se mohly prodat. A kuchař? V aréně byla jedna z top restaurací v Evropě, kuchařů tam bylo asi padesát. Ano, jeden z nich byl k ruce vedení."

Kdo může za pád Sazky?
Říkalo se, že kvůli němu Sazka padla. Hušák to rezolutně odmítá. "Kdybych vzal všechny věci, které jsem mohl dát do nákladů, došel bych třeba k padesáti milionům. Myslí někdo opravdu vážně, že kvůli tomu padne firma se ziskem více než jedna miliarda? Kdybych utratil šestkrát víc, nestalo by se vůbec nic." Podle něj byl důvod úplně někde jinde. "Je to jednoduché. Buď akcionářům někdo nedal dost peněz na splácení pohledávek, anebo někdo uplatnil pohledávky dřív, aby mohl firmu převzít."

Logickou otázkou tak je, proč se nebránil? "Když po vás jdou tři největší PR agentury a nejbohatší lidi ve státě, tak si vážně myslíte, že to má smysl? Když vás zrazují nejbližší lidé, je to jako tsunami. Napřed si zachráníte život a počkáte, až se všechno uklidní. Pak posbíráte a pohřbíte mrtvé, převléknete se a když sedíte u drinku, můžete začít lidem říkat, že ten dům, co tu stál, zničila tsunami. Říkám jasně, Sazku jsem nezničil. Však se podívejte, dál normálně funguje."