Je možný Babišův odchod? Sobotka musí ukázat, jak velký je hráč

 

KOMENTÁŘ Průzkumy hovoří jasně. Hnutí ANO by dnes konkurenci doslova zničilo a s jasnou převahou vyhrálo volby do sněmovny. Ještě před několika týdny bylo prakticky nemožné pomyšlení, že by u toho nemusel být Andrej Babiš. Teď se ale vkrádá červíček pochybností, jestli má současný vicepremiér tak neotřesitelnou pozici, jak se stále snaží tvářit. 

Na nedávném sjezdu hnutí ANO byl Andrej Babiš jednomyslně zvolen předsedou. Tam se asi nedalo očekávat, že by se zdvihnul byť jen jediný prstíček. Jenomže pak se začaly dít věci, které se ministru financí vymkly. Už nemá vše pod kontrolou tak, jak byl ještě nedávno zvyklý. Dokonce ani svoje poslance. 

Minulý týden se ve sněmovně projednával bod, před kterým se pan Babiš pro jistotu "schoval" do Českých Budějovic. Pracovně, samozřejmě. Na druhou stranu, kdo by chtěl být u toho, když se mají řešit jeho údajné daňové podvody. Svůj osud svěřil do rukou kolegy Jaroslava Faltýnka, což jen tak mimochodem nebyla dobrá volba. I když je pravda, že by to asi dopadlo stejně, kdyby u pultíku řečnil kdokoli jiný včetně samotného Babiše.

Začátek konce mocného muže?

Premiér Sobotka si v každém případě po skončení hlasování mohl spokojeně mnout ruce. Tento den se dost možná zapíše do historie jako začátek pádu muže, který málem dostal vše, co chtěl. Nejenže se jednoznačně rozhodlo o tom, že šéf hnutí ANO má doložit své příjmy, a pokud se tak nestane, Sobotka z toho má vyvodit Babišovu osobní zodpovědnost.

Stalo se však také něco, co by se dalo přirovnat k výbuchu malé bombičky. Ruku pro návrh totiž zvedla i ministrova spolustranice Helena Válková a spolurozhodla o tom, že pokud její šéf do 30. dubna věrohodně nevysvětlí peníze putující mezi ním a Agrofertem, měl by ho současný premiér odvolat. Je téměř jisté, že ministr financí tento úkol nezvládne. Podle prvních pokusů to spíš vypadá, že stále více klesá do bažiny a půjde jen o další "výkřiky do tmy". Začátek jara mu holt nesvědčí, zima je pro daňového kouzelníka zřejmě lepším obdobím.

To ale ještě samo o sobě nic neznamená. Andrej Babiš je zkušený matador, inteligentní člověk a jestli něco umí dokonale, tak udržet nervy na uzdě. Míč je teď na polovině Bohuslava Sobotky. Má ho nahraný na poměrně jednoduchou střelu, která může znamenat zlatý gól a postup. Ale také nemusí. Teď se v celé své nahotě ukáže, jak velký je Sobotka hráč. 

Svého volebního konkurenta se totiž může zbavit naprosto čistě s posvěcením téměř celé sněmovny. Pokud to udělá, nikdo mu nemůže nic vyčítat. Naopak ukáže svoji sílu a odhodlání. Ovšem to také klidně může dopadnout úplně opačně. Sobotka "vyměkne", Babiše neodvolá a pak už jeho ani hnutí ANO pravděpodobně nezastaví vůbec nic. O tom, že ANO bez Babiše by bylo jako Hurvínek bez taťuldy, není třeba vůbec mluvit...