Nevíte, zda vedle sebe máte člověka s anorexií? Tady je 7 tipů, jak ho zaručeně poznáte

Často to končí i smrtí.
Zobrazit fotogalerii (6)
 

Setkáváte se v práci, ve své oblíbené restauraci nebo snad dokonce máte v rodině člověka, u kterého máte podezření, že má problémy s anorexií? Jste si ale nejistí a nechcete s ním podobně citlivé téma řešit? My jsme pro vás zpracovali sedm tipů, jak podobného člověka mezi ostatními bezpečně identifikovat.

Předem je třeba si uvědomit, že v poslední době podobně onemocněných lidí rapidně přibývá. A to dokonce i mezi notoricky známými celebritami. Nejvíce postiženými jsou především mladé dívky, nicméně stále častěji anorexie trápí i ženy a dokonce poslední dobou i muže. 

Přehlížet onu nemoc je přitom hodně nezodpovědné, jelikož nakaženému člověku jde o holý život. Jako prakticky u každé nemoci platí, že čím dříve ji odhalíte, tím lépe, jelikož často o osudu člověka hraje i čas!

Jaké jsou ale hlavní nešvary podobně "nakažených" jedinců, co dělají a jak se dají rozeznat? K tomu vám pomůže těchto sedm bodů, podle kterých je dobré se řídit.

Stále stojí na váze
Normální člověk si svoji váhu kontroluje jednou za měsíc, maximálně pak jednou za dva týdny. Anorexií postihnutí lidé jsou ale na váze snad permanentně nalepení a řeší každou odchylku na své hmotnosti.

Vždy jsou po jídle

Pokaždé, když zabrousíte na téma "jídlo", dočkáte se podobné reakce. "Jedla jsem v práci," nebo "dala jsem si něco po cestě do školy" či "snědla jsem si svačinku za pochodu." Podobných vět od anorektiček uslyšíte opravdu hodně. Jejich cílem je totiž nejen nevzít do úst ani sousto, ale zároveň všechny přesvědčovat o tom, že je v tomto ohledu vše v pořádku.

Anorexie je nespecifický příznak v medicíně. Jde o snížení pocit chuti k jídlu. Spočívá v odporu pacienta k jídlu. Dělá se mu špatně nebo se neustále cítí nehladový. Muže to zajít až k podvýživě a k dalším problémům.

Absence menstruace

Ač tohle nejde poznat tak jednoduše, tak i v tomto případě to není nic, co by se dalo dlouhodobě skrývat. Problémem dívek je, že pokud jim váha klesne pod rizikovou hranici, tak přestanou menstruovat. Životně důležité orgány jsou totiž pro tělo důležitější a na druhořadé se při malém přísunu živin nedostane.

Pořád je nemocná/ý
Velmi časté jsou poruchy spánky, lámání nehtů, špatná kvalita vlasů a také divoké bušení srdce. Později to může dospět do fáze, kdy vznikají únavové zlomeniny i bez očividného zranění. Odnést to mohou i vlasy a také nehty.

Pohyb, pohyb, pohyb
Musí se pořád hýbat, neustále myslí na cvičení. Jak něco sní, okamžitě je takový člověk podvědomě nucen vyvinout fyzickou aktivitu, aby energii z těla vyhnal. Cvičí náročné série, klidně i dlouhé hodiny do absolutního vyčerpání a za jakéhokoliv fyzického stavu. Prostě od cvičení ho zastaví pouze smrt. Bohužel to může být i doslova.

Pokud si nevíte rady, vždycky je nejlepší vyhledat odbornou pomoc. Ideální je samozřejmě lékař, existuje však i řada dalších organizací jako například Centrum Anabell.

Žije ve strachu
Lidé postihnutí anorexií prakticky neznají život bez strachu. Hodně se bojí především těch, kteří jejich problém dobře vidí. Podobným lidem se pak vyhýbají jako čert kříži. Dokonce to může narůst až do velmi agresivního módu. Takový člověk nikdy nejde na oslavu nebo třeba rodinnou sešlost. Zkrátka jak to jen trochu jde, jsou podobní lidé sami.

Nesmyslné rituály
Jedinci s anorexií dělají nejrůznější podivné rituály. Vše musí být stereotypně stejné a pokud dojde k nějaké změně, těžko se s tím vyrovnávají. Týká se to hlavně jídla, ale i obecných denních činností. Co se týká stravování, tak jde vždy o konzumaci velmi pomalou, po maličkých kouscích. Ty pak v puse přežvykují co nejdelší dobu. Naprostým tabu je jíst v jinou hodinu, než je daným rituálem, nebo sníst o sousto navíc.