Modré zóny: Části Prahy 8 se ulevilo, zbytek trpí!

Tak zrovna v Kobylisích všechno při starém
 

Praha 8 není rozdělená jen čárami, ale i názorově. Jednomu konci sídliště se ulevilo, druhému zbyly oči pro pláč! Na spoustě míst se jednoduše nic nezměnilo.

Nově nastolená pravidla rozdělují veřejnost na dva tábory. Jedni jsou výrazně naštvaní, druzí modré, fialové a oranžové zóny kvitují. Mimochodem, nemám tušení, kde jsou fialové a oranžové, potkávám jen ty zpropadené modré. Ovšem vše vám vysvětlí přiložená mapka.

O modrých zónách  Praze 8 jsme již informovali. Modré zóny: V Praze 8 nevědí, kolik vlastně mají parkovacích míst

Ulevilo se v například Hlaváčově nebo Chabařovické, oproti tomu ulice Kubíkova za to ale trpí. V dalších, jako je Bojasova či Šiškova, zůstává situace stejná jako před zavedením zón. Parkoviště jsou tak malá, že se sem nevejdou ani rezidenti, natož „náplavy“.

Kolik kde stojí hodina parkování? V Praze 8 dáte 40 a 60 korun. V Praze 7 - 15, 20 a 30 korun. V centru Prahy je to 20 a 40 korun. Rozdíly jsou to slušné.

Dalším nesmyslem je „nalajnování“ čar ve vilové zástavbě. Tady bývalo vždycky volno a místní se vážně před svoje domy vešli. Kritická situace nastala v ulici Kubíkova a celkově na straně u ďáblického hřbitova. Místní zaplatili za pohodlí, které nastalo v oblasti obchodního domu v Ládví. V Karlíně dokonce vznikla petice, kterou najdete ve zdejších obchodech. Ta bojuje proti oranžovým zónám a P+R parkovišti.

Dalším nesmyslem je přemrštěně vysoká cena pro abonenty a podnikatele. Pokud podnikatel, který dejme tomu pracuje z domova a sídlo firmy má jinde, napsal svůj automobil právě na firmu, splakal nad výdělkem. Auto by ho ročně přišlo na 24 tisíc korun. Abonenti zaplatili 6 tisíc za parkování před domem a 12 za parkování po celé osmičce.

Parkoviště typu P+R (park + ride) "zaparkuj a jeď" bývají umístěná v blízkosti městské hromadné dopravy, aby lidé přijíždějící do hlavního města mohli přesednout na autobusy či přímo na metro. V současné době P+R, která se nacházejí u stanic metra, najdete na Černém Mostě, v Depu Hostivař, Holešovicích, Chodově, Ládví, Letňanech, Nových Butovicích, Opatově, Radotíně, Rajské zahradě, Skalce, Zličíně. U vlakového spojení se nachází parkoviště v Běchovicích a Radotíně.

Navíc zóny limitují vaše návštěvy. Ta za vámi může přijet na maximálně 3 hodiny. Podobně máte-li vyřizování a chystáte se na osmičku, připravte se na drahé parkování i na to, že třeba všechno nestihnete vyřídit. Například máte-li tady lékaře nebo jdete-li na poštu.

 

Vaše názory

Já si dovolím se svojí trochou nadšení dnes přispět. Kolem poledne jsem měla možnost projet část Karlína autem a část projít pěšky. Zavedení zón je znát na každém kroku. Spousty volných parkovacích míst, ale co nejvíc vnímám jako plus, je i dramatický úbytek jedoucích vozidel. Přijde mi, že se Karlín jako celek opravdu významně zklidnil. Netvrdím, že jsou zóny všude nastaveny dobře, ani že je to všespásné řešení, ale myslím si, že prozatím svůj účel beze zbytku splnily! Teď nastává čas pro práci na jejich optimalizaci. A to záleží na nás všech, jak se k tomu postavíme. Kam byste doporučili posílat návrhy k úpravám, aby měly šanci na zapracování? - Renata Lišková

 

Všiml jste si někdo kontrolovacích aut Eltodo? Já zatím ne. V ulici Za Poříčskou branou jsou stále tři nepojízdné vraky, kam si smažky chodí píchat, ty určitě nemají zaplaceno. Zrovna tohle jsem doufala, že zóny vyřesí! - Mallory

 

Byla jsem zastáncem zón, ale bohužel na nám. Dr. V. Holého žádná změna. Ano, je tu smíšená, takže možná si to tu auta opravdu platí nebo neplatí a bude se čekat, jak moc se to začne nebo nezačne řešit.  - Markéta Horáková

 

Dobrý den, zajímal by mne Váš názor na slova radního Prahy 8 Šaška, že na Karlínském náměstí chce radnice udělat parkoviště "až pro 100 aut" P+R. Podle mě je to laciný nápad bez toho, aby si někdo dal trochu práce vyvést ta auta trochu na okraj Karlína. Velká část Rohanu a zarostlých ploch podél čtyřpoudovky Rohanské nábřeží patří podle katastru magistrátu hl. města Prahy, proč ne tam, třeba dočasně? - Pan Hora

Já jsem teď byla nakoupit a díky modrým zónam není možné zaparkovat před Kauflandem. - Adéla Furmanová

 

Zázrak v okolí Invalidovny se nekonal. Rodiče u školy a školky tam stále "musí" parkovat na trávníku (ve skutečnosti jen uježděná hlína) a chodníku. Naopak vpředu u prodejny Scott je jakýsi "soukromý pozemek" (ve skutečnosti chodník!) narvaný k prasknutí. 
A parkování u paneláku naproti Kauflandu začal být problém. - David Urbánek

 

Momentálně jsem se snažil zaparkovat v okolí Pivovarnické, absolutně žádná změna, 15 minut objíždění a nakonec jsem to musel postavit "mimo zónu". - Jan Němec

 

Do včerejška jsme bydleli v klidné ulici. Bohužel přesně u nás končí modrá zóna, a tak máme před barákem dvouproudé parkoviště. Děkuji MC Prahy 8, že mi zlepšila kvalitu bydlení. - William Belize