Králův Dvůr zaplatí přes čtvrt milionu za průzkum, který město nechtělo

Archeologové udělali městu čáru přes rozpočet
 

Když se v Králově Dvoře plánovala výstavba nového pavilonu základní školy v Jungmannově ulici, město zažádalo o dotaci z ministerstva financí ve výši šedesát milionů korun. Vše se vyřídilo bez problémů, jenomže během prací se vyskytl problém. Archeologický nález totiž všechno zabrzdil a dokonce ohrozil vyplacení peněz. 

Už v padesátých letech minulého století, když se škola v Králově Dvoře stavěla, archeologové měli doslova žně. Našlo se tam spousta věcí z doby kamenné i mladší doby bronzové. Takže se dalo předpokládat, že se něco podobného stane i teď. Odborníci se nemýlili a výstavba musela být ze zákona přerušena. 

Městu reálně hrozilo, že přijde o slíbené dotace a nakonec bude muset všechno hradit ze svého. "Dohlížejícími zástupci Ústavu archeologické památkové péče středních Čech zjistili nálezy 29. září. V tu chvíli musely být práce zastaveny," potvrdil starosta Králova Dvora Petr Vychodil. Pro vedení města začaly bezesné noci. 

Kdyby si archeologové nepospíšili, ztráty mohly jít do milionů. Už 17. října se však mohli na staveniště vrátit dělníci. Přesto to pro město znamená, že musí ze svého rozpočtu vytáhnout 300 tisíc. "Zákon nám nařizuje průzkum zaplatit," vysvětlil Vychodil s tím, že už požádal příslušný úřad o posunutí termínu, do kdy musí město dotaci vyčerpat. 

Původní dohoda totiž znamenala, že když město neutratí do konce listopadu třicet milionů, nebude mít nárok na nic. Což se teď zřejmě nestihne, protože archeologický průzkum stavbu zdržel o devatenáct dní.