Králův Dvůr má problém: Hrozí, že přijde až o 60 milionů. Kvůli archeologům

 

Mít, či nemít pár desítek milionů ze státní dotace? Takovou otázku si nyní pokládají v Králově Dvoře. Do této chvíle bezproblémovou výstavbu nového pavilonu u základní školy v Jungmannově ulici totiž zabrzdil archeologický nález. Městu reálně hrozí, že o peníze přijde. 

Český sportovní novinář má pěkné přísloví, které hovoří o tom, že největším průšvihem pro jeho práci je úspěch českého sportovce. Znamená to hromadu telefonátů, zjišťování novinek a většinou i práce přes čas. V Králově Dvoře si teď mohou postesknout podobně - pro město není větší problém než nález z doby kamenné. 

Pro tuto základní školu však nejde o žádnou novinku. Už když se v padesátých letech stavěla, archeologové si zde přišli na své. Stejně jako o několik desítek let později, když se přidávala školní tělocvična. "Stavba se musí dohnat, archeologové již tento týden s prací skončili," potvrdil starosta Králova Dvora Petr Vychodil. 

Pro město to v každém případě znamená velkou komplikaci. Celková cena nové stavby je 120 milionů korun, z toho hned polovinu má poslat stát jako dotaci. Jenomže je to samozřejmě podmíněno termínem dokončení, což je nejpozději prosinec příštího roku. Pokud se však práce budou protahovat, reálně hrozí, že se to nestihne a minimálně část peněz z dotace nepůjde vyčerpat.

Je tedy logické, že vedení města je značně nervozní. "Nerozumím tomu, co archeologové nazvali nálezem. Když to nazvu neodborně, jde o tmavé fleky, prý z doby kamenné. Ale jsou to profesionálové, věřím tomu, co říkají. Má jít o pozůstatky sýpky či odpadu, kam se házely nepotřebné věci," vysvětluje Vychodil. 

Dalším otazníkem je, o kolik se kvůli nálezu stavba prodraží. O celé situaci už prý ví i ministr financí Andrej Babiš, který městu slíbil pomoc. Jestli ale dokáže zakročit i v případě nedodržení termínu, to je zatím ve hvězdách. V Králově Dvoře však všichni stále věří, že se daný termín nakonec přeci jen stihne a z městské kasy nepůjde ani koruna navíc.